zupa jarzynowa
zupy

Zupa jarzynowa na bulionie drobiowym

Zupa jarzynowa, którą gotuje w domu jest zawsze z dodatkiem jakiegoś mięska ,
najczęściej drobiowego. Lubię zupy z wkładką mięsną, ponieważ wydaje mi
się że, są smaczniejsze. I tym razem podczas gotowania tej jarzynowej 
pyszności oprócz moich ulubionych warzyw ( brokuły,fasolka szparagowa,marchew,ziemniaki,pietruszka , kalafior, itd ) użyłam również udka z kurczaka. Efekt? Jarzynowy rozgrzewający bulion , który smakował wszystkim domownikom  🙂 .

Przepis na zupę jarzynową

składniki
1 brokuł
1/2 kalafiora
2 marchewki
4 ziemniaki
250 gram fasolki szparagowej
1 duża pietruszka lub dwie mniejsze
kawałek selera ( korzeń)
1 cebula
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
 

 Jak ugotować zupę jarzynową z brokułami

Wszystkie jarzyny płuczemy, brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki. Ziemniaki , marchewkę, pietruszkę, kroimy w kosteczkę.Warzywa wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy obraną, całą cebulę, kawałek selera i fasolkę szparagową. Udko płuczemy i dodajemy do garnka z warzywami. Solimy 1 płaską łyżką, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i gotujemy 1,5 godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy świeżą lub suszona natką pietruszki.
Smacznego!

Opublikowane:
23.04.2016
ekspansja-smaku

jarzynówka
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close