
Zupa jarzynowa na bulionie drobiowym
Zupa jarzynowa, którą gotuje w domu jest zawsze z dodatkiem jakiegoś mięska ,
najczęściej drobiowego. Lubię zupy z wkładką mięsną, ponieważ wydaje mi
się że, są smaczniejsze. I tym razem podczas gotowania tej jarzynowej
pyszności oprócz moich ulubionych warzyw ( brokuły,fasolka szparagowa,marchew,ziemniaki,pietruszka , kalafior, itd ) użyłam również udka z kurczaka. Efekt? Jarzynowy rozgrzewający bulion , który smakował wszystkim domownikom 🙂 .
Przepis na zupę jarzynową
składniki
1 brokuł
1/2 kalafiora
2 marchewki
4 ziemniaki
250 gram fasolki szparagowej
1 duża pietruszka lub dwie mniejsze
kawałek selera ( korzeń)
1 cebula
2 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Jak ugotować zupę jarzynową z brokułami
Wszystkie jarzyny płuczemy, brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki. Ziemniaki , marchewkę, pietruszkę, kroimy w kosteczkę.Warzywa wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy obraną, całą cebulę, kawałek selera i fasolkę szparagową. Udko płuczemy i dodajemy do garnka z warzywami. Solimy 1 płaską łyżką, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i gotujemy 1,5 godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy świeżą lub suszona natką pietruszki.
Smacznego!
23.04.2016
ekspansja-smaku
Strony: 1 2
Może Ci się spodobać

Słoneczna zupa z soczewicą
28/05/2016
Barszcz czerwony postny
12/04/2016
Jeden komentarz
Pingback: