Zdrowotne nasiona Chia przepis na deser

Nasiona Chia zwane również Szałwią Hiszpańską to kolejny świetny produkt, który znajdziecie w sklepie internetowym https://zdrowystragan.pl/.Owe nasiona warto wpisać w listę codziennej diety. Chia możemy dodać do wielu potraw np. obiadów, sałatek, ciasteczek, deserów, serników itd.
Na końcu artykułu znajdziecie przepis na najlepszy pudding z nasion chia pod pierzynką z musu truskawkowego :)

Dlaczego polecam Wam spożywanie szałwii hiszpańskiej?
Nasiona chia zawierają wiele cennych składników. Dowiedziałam się, że właściwości zdrowotne tychże nasion zostały potwierdzone badaniami naukowymi. To bardzo dobra wiadomość, fajnie jest spożywać produkty, które zostały przebadane, a ich cenny wpływ na nasze zdrowie został potwierdzony przez specjalistów.

Jakie cenne składniki zawierają nasiona chia?

Oprócz błonnika, nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają kwasy omega 3 (najważniejszy kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy), duże ilości wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu i białka.

kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy,
kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy,
kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy,

 

 

Jakie właściwości mają nasiona chia  ?

Dzięki zawartości kwasów ALA (alfa-linolenowego ) spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Oprócz kwasu alfa-linolenowego działania przeciwnowotworowe mają również cynk i błonnik, w które nasiona chia są bardzo bogate. 
Spożywanie nasion chia wspomaga również pamięć. Dzieje się tak z powodu dużej zawartości kwasów omega 3, które wspomagają pracę mózgu, wspomagają pamięć i ułatwiają koncentrację. Dodatkowo kwasy omega 3 wspomagają układ nerwowy, uspokajają i łagodzą objawy depresji. Kwasy omega 3 wraz z błonnikiem wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, przyczyniają się do obniżenia „złego” cholesterolu i podwyższenia „dobrego”cholesterolu. Dzięki zawartości sporej ilości wapnia i fosforu nasiona chia wspomagają nasz układ kostny. Kości i zęby są mocniejsze i mniej narażone na uszkodzenia.
Spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej wspomaga również trawienie i odchudzanie. Dzięki dużej zawartości białka zaleca się spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej wegetarianom i sportowcom. 
przepisy z nasionami chia

A dlaczego ja zajadam się nasionami chia i gdzie je kupuję

Wiadomo, wszystkie wyżej wymienione przeze mnie właściwości nasion szałwii hiszpańskiej są bardzo ważne dla nas samych, jednak dla mnie najważniejszą z cech nasion chia Grupa MTS,  jest właściwość odchudzająca 😉 Nasiona chia mają bardzo dużo błonnika, a po ich spożyciu pęcznieją- wypełniając żołądek- dzięki czemu uczucie sytości trwa bardzo długo. Jako że spędzam dużo czasu w kuchni i uwielbiam gotować, nie jest mi obce podjadanie. Od tygodnia robię sobie na drugie śniadanie deser z nasion chia i truskawek i muszę powiedzieć, że przestałam podjadać 🙂 Czuję się syta i nie mam po prostu ochoty zapychać się plasterkami żółtego sera czy też szynki. Mój brzuch nie jest już taki wydęty 🙂
Wiem, że nie jest łatwo kupić ziarna Chia. Szczególnie trudno jest je upolować w mniejszych miejscowościach, a jeżeli już się uda to, jakość może być co najmniej niezadowalająca. Ja robię zakupy przez internet w sprawdzonym już sklepie – https://zdrowystragan.pl/.
Znajdziecie tam same ekologiczne produkty bardzo dobrej jakości i z pewnego źródła. Oprócz produktów spożywczych możecie sobie kupić naturalne krem na bazie np. brzozy czy nagietka. Przesyłkę zwykle otrzymuję dnia następnego, więc radość zakupów jest 100- procentowa 🙂
 
 Przepis na deser z nasionami Chia MTS Grupajak zrobić pudding z chia
Przepis na deser z nasionami Chia MTS Grupa
składniki na 2 porcje:
4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej
200 ml mleka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru pudru
12  truskawek


Jak zrobić deser z nasion szałwii hiszpańskiej
Nasiona wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem, dodajemy miód i energicznie mieszamy łyżką lub trzepaczką i odstawiamy -czynność powtarzamy co 15 minut, aż z nasion zrobi się gęsty pudding (zajmuje to około 30-40 minut). 9 truskawek miksujemy z cukrem pudrem. 3 truskawki kroimy wzdłuż na cienkie paski , które układamy sztorcem w salaterkach. Do środka nakładamy łyżką pudding z nasion a na wierzch mus z truskawek. Przed podaniem chłodzimy minimum 15 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
06.06.2016
ekspansja-smaku

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

16 komentarzy

  1. KosmetykoFanki napisał(a):

    Uwielbiam te nasionka, przepisu na deser chętnie wypróbuje 🙂

  2. kalambury dla dzieci napisał(a):

    nie słyszałem wcześniej o nich, muszę ich spróbować koniecznie! 😛

  3. Kukuleczki napisał(a):

    Bardzo lubię! stosuję je do wypieków, granoli i różnych słodkości 🙂

  4. Żwawy Leniwiec napisał(a):

    Ostatnio zajadałam się nasionkami u mojej mamy, ale chyba muszę kupić własną paczkę, bo deser wygląda smakowicie 😉

    Pozdrawiam!
    Żwawy Leniwiec

  5. Ania S napisał(a):

    Bardzo lubię chia – najbardziej właśnie z truskawkami i mleczkiem kokosowym. Twój deser wygląda bardzo smacznie 🙂

  6. Małgorzata napisał(a):

    Twój deser wygląda pysznie.

  7. Nasiona Chia napisał(a):

    Ilość przepisów z tymi nasionami jest niemal nieograniczona, bo prawie do wszystkiego pasują 😉 Dzięki za wpis, bo zdrowe i wygląda smacznie 🙂

  8. olini napisał(a):

    Takie nasionka CHIA to nie tylko dobry smak a świetne właściwości zdrowotne. Kilka przepisów opisanych tu na blogu sama wykorzystałam już jakiś czas temu. W sumie to ważne by nasiona jeść namoczone, bo wtedy mają najwięcej właściwości odżywczych. Ja często sama sobie po prostu dodaje je do jogurtu jak nie mam zbytnio czasu przyrządzać jedzenia.

  9. Senior napisał(a):

    Warto dodać, żeby nasiona przechowywać w szczelnym zamknięciu najlepiej słoiku, aby najważniejsze właściwości nie uleciały w powietrze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.