zapiekanka ziemniaczana jak z kociołka

 
Zapiekanka ziemniaczana bardzo przypomina w smaku „kociołek”, który przygotowuję w lato. Ponieważ pogoda nie sprzyja takiemu gotowaniu, zrobiłam „kociołek” w domu. Zapiekłam ziemniaki, marchew, mięso i kapustę w naczyniu żaroodpornym. Po pół godziny pieczenia cudowny zapach kapustki i ziemniaków zaczął się rozchodzić po kuchni. Chłopcy ciągle się dopytywali kiedy zapiekanka będzie gotowa. A jak smakowała ? Tak samo jak potrawa z kociołka. Pycha!
Polecam również przepis na zapiekankę ziemniaczaną wegetariańską.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

składniki:
8-9 średnich ziemniaków
50 dkg łopatki
3 marchewki
1 cebula
1/3 szklanka oleju
1 czubata łyżka soli
3/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
kilka liści z kapusty

Zapiekanka ziemniaczana wykonanie

Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w grubsze talarki. Mięso kroimy w niezbyt dużą kostkę. Składniki przekładamy do dużej miski , dodajemy przyprawy, dolewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 210 stopni.
Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi z kapusty, dodajemy mieszankę z miski i przykrywamy również liśćmi z kapusty. Zamykamy naczynie szklaną pokrywą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. Po upływie 2 godzin sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeżeli jeszcze się nie rozpada to dopiekamy zapiekankę jeszcze 20 minut.
Smacznego !

Opublikowane:
21.02.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.