
zapiekanka ziemniaczana jak z kociołka
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
składniki:
8-9 średnich ziemniaków
50 dkg łopatki
3 marchewki
1 cebula
1/3 szklanka oleju
1 czubata łyżka soli
3/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
kilka liści z kapusty
Zapiekanka ziemniaczana wykonanie
Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w grubsze talarki. Mięso kroimy w niezbyt dużą kostkę. Składniki przekładamy do dużej miski , dodajemy przyprawy, dolewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 210 stopni.
Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi z kapusty, dodajemy mieszankę z miski i przykrywamy również liśćmi z kapusty. Zamykamy naczynie szklaną pokrywą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. Po upływie 2 godzin sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeżeli jeszcze się nie rozpada to dopiekamy zapiekankę jeszcze 20 minut.
Smacznego !
21.02.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

Domowe kluski śląskie bardzo smaczne

Kokosowe babeczki mufinki
Może Ci się spodobać

Chicken burger przepis na domowe burgery z kurczakiem
24/06/2016
tradycyjne domowe kotlety mielone
29/02/2016