Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z brokułami

 

W ostatnim czasie często na moim stole gości zapiekanka ziemniaczana. Każda jednak różni się składnikami oprócz oczywiście ziemniaków, które stanowią bazę tegoż dania :). W tym przepisie miejsce swoje znalazły również pieczarki, które zostały przed zapiekaniem, podsmażone razem z cebulką – tak bardzo je lubię, że ledwo co opanowałam się przed całkowitym wchłonięciem przygotowanej porcji 🙂. Na liście składników znalazły się również bardzo zdrowe brokuły, marchew i dużo żółtego sera, do którego również mam słabość. Wszystkie warzywa umieściłam w naczyniu żaroodpornym, zalałam sosem śmietanowym, posypałam startym żółtym serem i zapiekłam w piekarniku. Zapiekanka, wyszła smaczna i sycąca mimo iż to wegetariańskie i bezglutenowe danie obiadowe. Jeżeli masz ochotę na zapiekankę z mięsem , sprawdź ten przepis na  ZAPIEKANKA JAK Z KOCIOŁKA

Przepis na wegetariańską zapiekankę z brokułami

składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 marchewki
1 brokuł
1 cebula
30 dag pieczarek
300 ml śmietany 18%
2 jajka
20 dag sera żółtego
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną

Ziemniaki ,marchew i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z pieczarkami. Brokuł dzielimy na różyczki. Śmietanę rozrabiamy z jajkami , doprawiamy 1 czubatą łyżką soli i połową łyżeczki pieprzu. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę ziemniaków, marchew, pieczarki i brokuły. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej śmietaną, posypujemy serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 55 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, jeżeli nie to podpiekamy jeszcze 10-15 minut.

Smacznego!

Opublikowane:
04.05.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. 09/02/2017

    […] są tak dobre, że polecam je również pozostałym osobom. Racuchy to wspaniały pomysł na obiad, który smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. W zasadzie racuchy można przygotować także na […]

  2. 09/02/2017

    […]   Zapiekanka ziemniaczana bardzo przypomina w smaku „kociołek”, który przygotowuję w lato. Ponieważ pogoda nie sprzyja takiemu gotowaniu, zrobiłam „kociołek” w domu. Zapiekłam ziemniaki, marchew, mięso i kapustę w naczyniu żaroodpornym. Po pół godziny pieczenia cudowny zapach kapustki i ziemniaków zaczął się rozchodzić po kuchni. Chłopcy ciągle się dopytywali kiedy zapiekanka będzie gotowa. A jak smakowała ? Tak samo jak potrawa z kociołka. Pycha! Polecam również przepis na zapiekankę ziemniaczaną wegetariańską. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.