Uszka z grzybami do barszczu

Uszka z grzybami plus czerwony barszczyk to danie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście wiem, że nie wszyscy kochają te pyszne małe pierożki, ale zakładam, że jeżeli czytacie ten post, to uwielbiacie te pierożki tak samo, jak ja ;-). Uszka z grzybami są pyszne, robię je z grzybów leśnych, chociaż można je przygotować z pieczarek. Jednak moim zdaniem uszka z pieczarek są zbyt delikatne w smaku. Aby uszka z pieczarek miały bardziej intensywny smak proponuję dodać 2-3 łyżki zmielonych suszonych grzybów leśnych np. prawdziwków lub podgrzybków. Wracając do mojego przepisu na uszka, muszę powiedzieć Wam, że jest to mój ulubiony przepis, z którego korzystam od wielu długich lat. Uszka z grzybami goszczą na moim stole zdecydowanie częściej niż raz w roku. Moim zdaniem jest to zbyt dobre danie obiadowe, żeby czekać na nie cały rok.

Farsz nie składa się wyłącznie z grzybów. Do farszu dodaję również gotowane jajka i podsmażoną cebulkę oraz podstawowe przyprawy w postaci soli i pieprzu. Te kilka prostych składników wystarcza, aby uszka były obłędne w smaku. Ciasto robię w taki sam sposób jak do pierogów ruskich. Zapraszam do zapoznania się z przepisem oraz komentowania!

 

Uszka z grzybami przepis

 

składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

składniki na farsz:

  • 40 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • 3-4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 3 cebulki szalotki lub 1 zwykła
  • 2 łyżki masła lub oleju lnianego
  • sól i drobno zmielony pieprz

 

Jak zrobić ciasto do uszek

Wyciągamy stolnice, wysypujemy mąkę i mieszamy z solą. Robimy dołeczek i dodajemy jajko oraz masło. Siekamy ciasto nożem. Stopniowo dolewamy wodę i ugniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki i ugniatamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą, aby nie wyschło.

Jak zrobić farsz do uszek

Do małego garnuszka wkładamy grzyby, zalewamy 1 szklanką wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Jajka gotujemy na twardo.
Cebulę obieramy i siekamy w malutką kosteczkę i smażymy na patelni na złoty kolor.
Ugotowane grzyby przecedzamy (wywar możemy zachować i dodać go do barszczu). Grzyby kroimy w malutką kosteczkę lub za pomocą rozdrabniacza. Ugotowane jajka również kroimy w drobniutką kosteczkę. Grzyby, cebulę i jajka mieszamy w miseczce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak ulepić uszka

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. Wycinamy z niego krążki np. za pomocą literatki. Na każdy krążek nakładamy małą łyżeczką porcję farszu i zlepiamy brzegi i łączymy ze sobą dwa końce, tworząc jakby pierścień. Ulepione uszka układamy na oprószonej mąką desce, stolnicy etc. Do gotującej się, osolonej wody wkładamy uszka i gotujemy je na umiarkowanym ogniu przez 1-2 minuty. Ugotowane uszka wykładamy łyżką cedzakową (najlepiej drewnianą) i układamy je na talerzach w odstępach. Kiedy wyschną, możemy je przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić. Ugotowane uszka możemy zamrozić.

Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl

 

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze

  1. Słodki Zakatek napisał(a):

    Uwielbiam uszka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.