kotlety mielone
dania główne

tradycyjne domowe kotlety mielone

Kotlety mielone to tradycyjny sposób na obiad. Przygotowane samodzielnie w domu smakują najlepiej. Mielone są doprawione samymi naturalnymi przyprawami, przez co ich smak jest wyjątkowy. Mięso jest mięciutkie i bardzo apetyczne. Najczęściej podaję je z ziemniakami
i ćwikłą. Świetnie pasuje do nich sos pieczarkowy. Do wykonania kotletów używam zmielonej samodzielnie w domu łopatki. Nie lubię tłustego mięsa, więc zbędny tłuszczyk odkrawam. Jednak oprócz łopatki możecie użyć karkówki.
Polecam również duszone filety z kurczaka.

Kotlety mielone

składniki:
30 dkg łopatki
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1/2 szklanki bułki tartej
 

Kotlety mielone wykonanie

Łopatkę płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Cebulę obieramy , kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy jajko, śmietanę, wszystkie przyprawy, połowę bułki tartej i podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą połowę bułki wysypujemy na talerzyk . Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, z mięsa formujemy małe, płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu.
Smacznego!

Opublikowane:
29.02.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close