
tradycyjne domowe kotlety mielone
Kotlety mielone to tradycyjny sposób na obiad. Przygotowane samodzielnie w domu smakują najlepiej. Mielone są doprawione samymi naturalnymi przyprawami, przez co ich smak jest wyjątkowy. Mięso jest mięciutkie i bardzo apetyczne. Najczęściej podaję je z ziemniakami
i ćwikłą. Świetnie pasuje do nich sos pieczarkowy. Do wykonania kotletów używam zmielonej samodzielnie w domu łopatki. Nie lubię tłustego mięsa, więc zbędny tłuszczyk odkrawam. Jednak oprócz łopatki możecie użyć karkówki.
Polecam również duszone filety z kurczaka.
Kotlety mielone
składniki:
30 dkg łopatki
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1/2 szklanki bułki tartej
Kotlety mielone wykonanie
Łopatkę płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Cebulę obieramy , kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy jajko, śmietanę, wszystkie przyprawy, połowę bułki tartej i podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą połowę bułki wysypujemy na talerzyk . Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, z mięsa formujemy małe, płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu.
Smacznego!
29.02.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

koktajl z kiwi
Może Ci się spodobać

Pierogi leniwe z ziemniakami na słodko
06/07/2016
Kotlety z kalafiora
17/10/2016
komentarze 2
Alicja Dobry
Jem mielone ale w postaci pulpetow z sosem, bo nie mogę nic smażonego jesc 😛
Wiadomo, że domowe najlepszego 😀
Pingback: