tradycyjne domowe kotlety mielone

Kotlety mielone to tradycyjny sposób na obiad. Przygotowane samodzielnie w domu smakują najlepiej. Mielone są doprawione samymi naturalnymi przyprawami, przez co ich smak jest wyjątkowy. Mięso jest mięciutkie i bardzo apetyczne. Najczęściej podaję je z ziemniakami
i ćwikłą. Świetnie pasuje do nich sos pieczarkowy. Do wykonania kotletów używam zmielonej samodzielnie w domu łopatki. Nie lubię tłustego mięsa, więc zbędny tłuszczyk odkrawam. Jednak oprócz łopatki możecie użyć karkówki.
Polecam również duszone filety z kurczaka.

Kotlety mielone

składniki:
30 dkg łopatki
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1/2 szklanki bułki tartej
 

Kotlety mielone wykonanie

Łopatkę płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Cebulę obieramy , kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy jajko, śmietanę, wszystkie przyprawy, połowę bułki tartej i podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą połowę bułki wysypujemy na talerzyk . Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, z mięsa formujemy małe, płaskie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu.
Smacznego!

Opublikowane:
29.02.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. Alicja Dobry napisał(a):

    Jem mielone ale w postaci pulpetow z sosem, bo nie mogę nic smażonego jesc 😛
    Wiadomo, że domowe najlepszego 😀

  1. 03/01/2017

    […] z kapusty pekińskiej jest lekka i pasuje do obiadów z mięs na przykład kotleta mielonego. Sałatkę z kapusty pekińskiej można przygotować przed samym podaniem, nie musi leżakować w […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.