Menu

Tort z orzechów laskowych z masą orzechową

Tort z orzechów laskowych z pyszną masą orzechową, czekoladową i śmietanową nie
jest wcale zbyt słodki. Podczas przygotowania tortu bałam się, że
wyjdzie za słodki, z uwagi na masę orzechową, która jest pyszna i
słodka. Masę orzechową (firmy Helio)
wymieszałam z trzema łyżkami kwaśnej śmietany, dzięki czemu masa stała
się bardziej płynna i mniej słodka. Biszkopt nasączyłam przegotowaną
woda z sokiem z cytryną i kieliszkiem mocnego alkoholu. Masa śmietanowa i
czekoladowa są na bazie słodkiej śmietanki 30%. Tort z orzechów laskowych jest naprawdę bardzo smaczny. Kiedyś już robiłam tort orzechowy, ale z orzechów włoskich i masą kawową. Myślę, że zarówno jeden, jak i drugi jest pyszny.

Tort orzechowy z masą orzechow

składniki na biszkopt orzechowy:
8 jaj
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
1 szczypta soli
składniki na masę śmietanową
600 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
50 ml gorącej wody
1 szczypta soli
składniki na masę czekoladową
600 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
3 łyżki mocnego kakao
50 ml gorącej wody
1 szczypta soli
składniki na masę orzechową:
1 puszka masy orzechowej Helio
3 łyżki gęstej śmietany 30 %
do ozdobienia
1 opakowanie orzechów laskowych Helio
1 polewa czekoladowa deserowa Helio ( pastylki)
1 polewa z białej czekolady Helio (pastylki)
1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
ponadto:
papier pergaminowy
bułka tarta
poncz:
1,5 szklanki przegotowanej, zimnej wody
sok z połówki cytryny
2 łyżki cukru
1 kieliszek mocnego alkoholu (wódka, spirytus)
biszkopt orzechowy

Jak zrobić tort z orzechów laskowych

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty
soli. Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę, dolewamy olej,
dodajemy białka i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec
wsypujemy mąkę wymieszaną uprzednio ze zmielonymi orzechami laskowymi,
proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy. Spód tortownicy wykładamy
papierem pergaminowym, smarujemy olejem i posypujemy np. bułką tartą,
brzegów tortownicy nie smarujemy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170
St. C przez 40- 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Masa śmietanowa:

Żelatynę
rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak żeby nie powstały grudki. Śmietanę
przelewamy do wysokiego naczynia, ubijamy z dodatkiem soli, dosypujemy
cukier puder i jeszcze chwilkę ubijamy. Do śmietany wlewamy całkowicie
wystudzoną, płynną żelatynę i mieszamy kilkanaście sekund mikserem na
wysokich obrotach.

Masa czekoladowa:

Masę czekoladową przygotowujemy tak samo, jak śmietaną z tą różnicą, że przed dodaniem żelatyny wsypujemy kakao.

Masa orzechowa:

Masę orzechową przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.

Poncz:

Do wody dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.

Składanie tortu:

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 6 cienkich blatów. Pierwszy blat nasączamy
ponczem, smarujemy masą czekoladową, przykrywamy drugim blatem,
nasączamy ponczem, smarujemy masą śmietanową, kładziemy trzeci blat,
nasączamy ponczem, smarujemy masą orzechową, kładziemy czwarty blat,
nasączamy ponczem, smarujemy masą czekoladową, kładziemy piąty blat,
nasączamy ponczem, smarujemy masą śmietanową, kładziemy szósty blat,
nasączamy ponczem, smarujemy masą czekoladową wierzch tortu i boki.

Zdobienie tortu:

Tort obsypujemy zmielonymi orzechami laskowymi zarówno z góry, jak i boki.
Przed przygotowaniem białej polewy, otwieramy opakowanie i wyjmujemy kilkanaście krążków. Polewy przygotowujemy zgodnie z instrukcją – jeśli
posiadacie w domu mikrofalówki, to polecam włożyć polewy na 1,5 minuty,
wtedy ładnie się rozpuszczą. Odcinamy róg opakowania polewy deserowej i
na kawałku papieru pergaminowego rozsmarowujemy łyżką polewę tak, aby
wyszedł nam nieduży prostokąt – smarujcie dość grubo, bo inaczej ozdoby wam się
połamią, zanim umieścicie je na torcie. Resztą czekolady deserowej
zdobimy tort, zostawiając kółko w środku. Oczywiście czekoladą białą też
robimy szlaczki :).
W wolne miejsca pomiędzy szlaczkami wciskamy orzechy laskowe i krążki
białej czekolady. Zastygniętą na papierze pergaminowym czekoladę łamiemy
w podłużne paski, delikatnie wciskamy je w środek tortu. Tort chłodzimy w lodówce najlepiej 48 godzin.
Smacznego!
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , ,

6 thoughts on “Tort z orzechów laskowych z masą orzechową”

  1. Marta pisze:

    Idealny tort na zbliżające się święta! Na pewno skorzystam z przepisu i chętnie go zrobię 🙂

  2. Miła pisze:

    Nieziemski tort! Wygląda prześlicznie a smakować musi również nieziemsko.

  3. Dziewczyny, dziękuję za miłe słowa. A sam tort zachwycił wszystkich gości, zarówno wyglądem jak i smakiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.