Tort orzechowy z masą kawową

Tort orzechowy z masą kawową, pyszny klasyczny dla wielbicieli orzechów i kawy. Tort orzechowy jest puszysty, z orzechów włoskich, które można zmielić blenderem lub innym sprzętem, który posiada nóż. Tort z tego przepisu jest wysoki, spokojnie starczy dla 20 osób. Masa kawowa jest delikatna i aromatyczna. Jeśli lubicie takie wytrawne smaki, to polecam. Szczególnie na urodziny dorosłej osoby. Tort możne również przygotować na inne okazje typu Walentynki, Imieniny lub jakieś przyjęcie.

 

Tort orzechowy z masą kawową

składniki na biszkopt orzechowy na tortownicę 24 cm :

8 jaj
1 kubek mielonych orzechów włoskich
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki mąki zwykłej
1/2 szklanki cukru ( ja dałam 3/4 i biszkopt był za słodki )
1 szczypta soli
 składniki na masę  maślaną :

4 kostki masła  ( bez oleju )
8 jaj
1/2 szklanka cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek wódki/spirytusu

 

Biszkopt orzechowy sposób przygotowania

Na samym początku przygotuj sobie tortownicę. Spód wyłóż papierem pergaminowym, posmaruj margaryną lub olejem i posyp bułka tartą.
Nastaw piekarnik na 170 stopni. Niech się grzeje 🙂
W miseczce wymieszaj mąkę z bułką tartą. Orzechy praż chwilę na małym ogniu i na suchej patelni. Wystudzone przesyp do miski z mąką i bułką. Wymieszaj te składniki.
Oddziel żółtka od białek . Białka ubij mikserem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodaj – stopniowo – cukier i miksuj jeszcze przez 2-3 minuty. Po ubiciu piany ( najlepiej drewnianą łyżką ) dodaj po jednym żółtku delikatnie mieszając, tak aby dobrze napowietrzyć pianę. 
Na końcu dodawaj stopniowo mieszankę z orzechów, mąki i bułki tartej.
 Gotową masę biszkoptową przełóż do tortownicy i piecz przez około 30 minut. Najlepiej sprawdzić po 25 – 30 minutach patyczkiem czy już się upiekł. 
Jeżeli biszkopt nie wyrósł tak jak powinien to upiecz drugi, taki sam biszkopt!

 

Masa kawowa sposób przygotowania

Masła w temperaturze pokojowej pokrój na kawałki i wsyp do miski.
Całe jajka wbij do miski szklanej i miksuj w kąpieli wodnej. Po ok 6-8 minutach zacznij pomału dodawać cukier. Miksuj do momentu aż masa jajeczna ładnie zgęstnieje i cukier się rozpuści .Trwa to około 12-20 minut. Masę jajeczną wystudź.
Masła utrzyj za pomocą miksera i dodaj stopniowo masę jajeczną. Kawę rozpuść w  łyżeczkach zimnej wody i wlej do masy. Na koniec dodaj alkohol. Oczywiście to nie jest warunek 🙂

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. 29/12/2016

    […] Masa śmietanowa i czekoladowa są na bazie słodkiej śmietanki 30%. Kiedyś już robiłam tort orzechowy, ale z orzechów włoskich i masą kawową. Myślę, że zarówno jeden, jak i drugi jest […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.