Menu

Syrop z czerwonych porzeczek pyszny sok na zimę

Syrop z czerwonych porzeczek to świetny pomysł na pyszny sok na zimę. Sezon porzeczkowy jeszcze trwa, więc kto się już najadł porzeczkami, może zrobić sobie na zimę porzeczkowe przetwory, a dokładnie syrop/sok z porzeczek. Ja w tym roku robiłam pierwszy raz syrop z porzeczek i już wiem, że będę go robić co roku ;-). Już mi kilka słoiczków ubyło, bo jak tu nie korzystać z takich dobrodziejstw, kiedy za oknem na termometrze widnieje prawie 30 Stopni ciepła? ;-). Dobrze, że mam jeszcze jeden krzaczek do oberwania, więc jak skończę pisać idę rwać porzeczki i biorę się za kolejną partię syropu. Syrop możecie wykorzystać do rozcieńczenia z wodą mineralną, wodą przegotowaną, herbatą ale jest świetny jako podstawowy składnik do zrobienia lodów, sorbetów, możecie nim polać waniliowy budyń. A teraz kilka słów o przepisie: jest łatwy, do przygotowania bez sokowirówki, tradycyjnym sposobem z sitem w roli głównej. Słoiki pasteryzowane, więc do zimy się nie zepsuje. Jedyny “zły” składnik w tym przepisie to cukier, ale jeśli chcecie i macie trochę więcej wolnych złotówek, możecie  użyć cukru brązowego czy innego zamiennika np. ksylitolu.

Syrop z czerwonej porzeczki przepis

składniki:

4 litry porzeczek

2 kg cukru

Syrop z czerwonej porzeczki jak zrobić

Czerwone porzeczki płuczemy, oddzielamy od łodyżek, przesypujemy do garnka i zasypujemy cukrem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na minimum 12 godzin. tą czynność najlepiej sobie zrobić wieczorkiem, żeby przez noc porzeczki puściły sok. Przygotowujemy słoiki, myjemy i wyparzamy wrzącą wodą. Garnek z porzeczkami stawiamy na gaz i zagotowujemy – gotujemy ok 5 minut aż się cukier roztopi. Porzeczki przecieramy przez sito o bardzo drobnych oczkach. Jeśli nie macie tak drobniutkiego sita, możecie sito o grubszych oczkach wypełnić gazą i w tedy przecierać. Otrzymany sok przelewamy do słoików, które pasteryzujemy.

Słoiki z syropem przechowujemy w chłodny, zacienionym miejscu.

Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.