
Syrop z czerwonych porzeczek pyszny sok na zimę
Syrop z czerwonych porzeczek to świetny pomysł na pyszny sok na zimę. Sezon porzeczkowy jeszcze trwa, więc kto się już najadł porzeczkami, może zrobić sobie na zimę porzeczkowe przetwory, a dokładnie syrop/sok z porzeczek. Ja w tym roku robiłam pierwszy raz syrop z porzeczek i już wiem, że będę go robić co roku ;-). Już mi kilka słoiczków ubyło, bo jak tu nie korzystać z takich dobrodziejstw, kiedy za oknem na termometrze widnieje prawie 30 Stopni ciepła? ;-). Dobrze, że mam jeszcze jeden krzaczek do oberwania, więc jak skończę pisać idę rwać porzeczki i biorę się za kolejną partię syropu. Syrop możecie wykorzystać do rozcieńczenia z wodą mineralną, wodą przegotowaną, herbatą ale jest świetny jako podstawowy składnik do zrobienia lodów, sorbetów, możecie nim polać waniliowy budyń. A teraz kilka słów o przepisie: jest łatwy, do przygotowania bez sokowirówki, tradycyjnym sposobem z sitem w roli głównej. Słoiki pasteryzowane, więc do zimy się nie zepsuje. Jedyny “zły” składnik w tym przepisie to cukier, ale jeśli chcecie i macie trochę więcej wolnych złotówek, możecie użyć cukru brązowego czy innego zamiennika np. ksylitolu.
Strony: 1 2
Może Ci się spodobać

Kandyzowana skórka z pomarańczy
10/02/2016
Sałatka z ogórków i papryki na zimę
11/08/2016