przetwory

Syrop z czerwonych porzeczek pyszny sok na zimę

Syrop z czerwonych porzeczek to świetny pomysł na pyszny sok na zimę. Sezon porzeczkowy jeszcze trwa, więc kto się już najadł porzeczkami, może zrobić sobie na zimę porzeczkowe przetwory, a dokładnie syrop/sok z porzeczek. Ja w tym roku robiłam pierwszy raz syrop z porzeczek i już wiem, że będę go robić co roku ;-). Już mi kilka słoiczków ubyło, bo jak tu nie korzystać z takich dobrodziejstw, kiedy za oknem na termometrze widnieje prawie 30 Stopni ciepła? ;-). Dobrze, że mam jeszcze jeden krzaczek do oberwania, więc jak skończę pisać idę rwać porzeczki i biorę się za kolejną partię syropu. Syrop możecie wykorzystać do rozcieńczenia z wodą mineralną, wodą przegotowaną, herbatą ale jest świetny jako podstawowy składnik do zrobienia lodów, sorbetów, możecie nim polać waniliowy budyń. A teraz kilka słów o przepisie: jest łatwy, do przygotowania bez sokowirówki, tradycyjnym sposobem z sitem w roli głównej. Słoiki pasteryzowane, więc do zimy się nie zepsuje. Jedyny “zły” składnik w tym przepisie to cukier, ale jeśli chcecie i macie trochę więcej wolnych złotówek, możecie  użyć cukru brązowego czy innego zamiennika np. ksylitolu.

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close