Sycąca potrawka z bobem i kiełbaską

Lubicie bób? Ja bardzo! Jest pyszny  i zdrowy. Przepis na potrawkę z bobem i  kiełbaski znalazłam w internecie na Niemieckiej stronie. W końcu postanowiłam spróbować te danie jednogarnkowe. Musiałam kupić mrożony bób i fasolkę , gdyż o tej porze roku nigdzie nie mogłam dostać świeżych. Ale obiadek wyszedł i tak naprawdę smakowity. 

Potrawka z bobem

składniki:

1/2 kg bobu lub 1 opakowanie mrożonego bobu 
25 dkg fasolki szparagowej lub 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
1 dymka
1 szalotka
1 puszka krojonych pomidorków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 laski kiełbasy
75 ml oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego koperku 
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić danie jednogarnkowe z bobu

Bób i fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Szalotkę obieramy , kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Cebulkę przekładamy do garnka, dodajemy pomidory , koncentrat pomidorowy oraz bób i fasolkę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiełbaskę kroimy w talarki i obsmażamy na oleju z obydwu stron, dodajemy do warzyw. Dymkę kroimy w kostkę i dodajemy razem z  czosnkiem rozgniecionym w prasce. Do potrawki dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . 
Smacznego!

Opublikowane:
13.09.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

4 komentarze

  1. Małgorzata K. napisał(a):

    Wygląda bardzo smacznie. Bardzo lubię bób, chętnie skorzystam z przepisu 🙂

  2. Dziękuję, potrawka jest bardzo smaczna. Jeżeli lubi Pani koper to proszę nie oszczędzać na ilości , wtedy danie będzie bardziej aromatyczne 🙂

  3. Olga Żak Ms.WildHead napisał(a):

    Ale bym to zjadła. Uwielbiam bób i kiełbaskę, więc z chęcią przyrządzę taki obiadek w domu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.