potrawka z bobem
dania główne

Sycąca potrawka z bobem i kiełbaską

Lubicie bób? Ja bardzo! Jest pyszny  i zdrowy. Przepis na potrawkę z bobem i  kiełbaski znalazłam w internecie na Niemieckiej stronie. W końcu postanowiłam spróbować te danie jednogarnkowe. Musiałam kupić mrożony bób i fasolkę , gdyż o tej porze roku nigdzie nie mogłam dostać świeżych. Ale obiadek wyszedł i tak naprawdę smakowity. 

Potrawka z bobem

składniki:

1/2 kg bobu lub 1 opakowanie mrożonego bobu 
25 dkg fasolki szparagowej lub 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
1 dymka
1 szalotka
1 puszka krojonych pomidorków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 laski kiełbasy
75 ml oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego koperku 
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić danie jednogarnkowe z bobu

Bób i fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Szalotkę obieramy , kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Cebulkę przekładamy do garnka, dodajemy pomidory , koncentrat pomidorowy oraz bób i fasolkę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiełbaskę kroimy w talarki i obsmażamy na oleju z obydwu stron, dodajemy do warzyw. Dymkę kroimy w kostkę i dodajemy razem z  czosnkiem rozgniecionym w prasce. Do potrawki dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . 
Smacznego!

Opublikowane:
13.09.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close