
Sycąca potrawka z bobem i kiełbaską
Potrawka z bobem
składniki:
1/2 kg bobu lub 1 opakowanie mrożonego bobu
25 dkg fasolki szparagowej lub 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
1 dymka
1 szalotka
1 puszka krojonych pomidorków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 laski kiełbasy
75 ml oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić danie jednogarnkowe z bobu
Bób i fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Szalotkę obieramy , kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Cebulkę przekładamy do garnka, dodajemy pomidory , koncentrat pomidorowy oraz bób i fasolkę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiełbaskę kroimy w talarki i obsmażamy na oleju z obydwu stron, dodajemy do warzyw. Dymkę kroimy w kostkę i dodajemy razem z czosnkiem rozgniecionym w prasce. Do potrawki dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
Smacznego!
13.09.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

Cukinia z grilla przepis
Może Ci się spodobać

Naleśniki przepis
15/02/2016
przepis na jędrne kopytka
09/02/2016
komentarze 4
Małgorzata K.
Wygląda bardzo smacznie. Bardzo lubię bób, chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Ania z ekspansja smaku
Dziękuję, potrawka jest bardzo smaczna. Jeżeli lubi Pani koper to proszę nie oszczędzać na ilości , wtedy danie będzie bardziej aromatyczne 🙂
Olga Żak Ms.WildHead
Ale bym to zjadła. Uwielbiam bób i kiełbaskę, więc z chęcią przyrządzę taki obiadek w domu 🙂
Ania z ekspansja smaku
Ola, w takim razie to danie na pewno Ci posmakuje. Cieszę się że trafiłam w Twoje kulinarne smaki 😉