
Bigos staropolski najlepszy na święta
Bigos staropolski świąteczny
składniki:
- 1,5 kg kapusty białej
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 kg mięsa
- 30 dag wędzonego boczku
- 50 dag kiełbasy wiejskiej
- 4 cebule
- 8-9 suszonych śliwek
- 8-9 suszonych grzybów
- 6-7 ziarenek jałowca
- 10 ziarenek pieprzu
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 listki laurowe
- sól do smaku – ja daję 1/2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej
- 1/2 łyżka majeranku
- olej do smażenia
Jak zrobić świąteczny bigos
Mięso kroimy na większe kawałki, kiełbaskę i boczek na mniejsze, smażymy na oleju, przekładamy do dużego garnka. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Usmażoną cebulę przekładamy do mięsa razem z tłuszczem. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Kapustę kiszoną również szatkujemy, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gar stawiamy na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, po czym kroimy na małe kawałki, dodajemy do gara. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do gara. Wszystkie przyprawy również dodajemy do gara i mieszamy. Bigos gotujemy przez 3 dni ok 3-4 razy po 1,5 godziny, dziennie od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolejcie wodę, jeżeli uznacie że bigos jest za suchy i może się przypalić. Ja średnio podlewam bigos 3-4 razy w ciągu tych trzech dni gotowania. Gotowy bigos można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Smacznego!
15.12.2016
ekspansja smaku
Może Ci się spodobać

kluski śląskie z gulaszem
10/03/2016
Domowe kluski śląskie bardzo smaczne
20/02/2016
komentarzy 5
Jarek Cieśla
Bardzo smaczna potrawa pewnie z niej jest. Cieszę się że coraz więcej ludzi przekonuje się do kuchni z dawnych lat. tradycyjna jest najlepsza.
Słowo z obrazka
Wygląda super 🙂 Aż po samym opisie chce się jeść 🙂
Ania z ekspansja smaku
Dziękuję za miłe słowa. Myślę, że tradycyjne potrawy powinny znaleźć swoje miejsce na stole zarówno podczas świąt jak i na co dzień 🙂 Choć nie ukrywam, że lubię także dania, które z naszą tradycją nie mają nic wspólnego! 🙂
Anonimowy
A gdybym chciała dodać czerwone wino to w którym momencie ? Od razu czy np. w 2 dniu gotowania ? 🙂
Ania, ekspansja smaku
Możesz dodać od razu, np. 1 szklankę na początku, drugiego dnia dolej drugą szklankę i trzeciego dnia pół szklanki lub jeśli lubisz aromat wina to trzeciego dnia dolej całą szklankę 🙂