Menu

Sos śmietanowo koperkowy z ćwiartek kurczaka


Sos śmietanowo koperkowy idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Ja użyłam ćwiartek z kurczaka ponieważ innego mięsa nie miałam – i dobrze 🙂 Ćwiartki wypłukałam, osuszyłam
papierowym ręcznikiem, natarłam odrobiną soli i podsmażyłam z pokrojoną w kosteczkę małą cebulą. Zalałam wodą i dodałam  marchew, pietruszkę oraz mnóstwo przypraw wśród których pierwsze skrzypce grał koperek. Sos dusiłam troszkę ponad godzinę, dodałam śmietanę, zagęściłam mąką ziemniaczaną i podałam z kopytkami bez mąki pszennej. Połączenie delikatnych kopytek wraz z delikatnym mięsem z kurczaka i pachnącym koperkiem sosem śmietanowym to jak dla mnie przepis na smaczny obiad :). Przepis na bezglutenowe kopytka

Sos śmietanowo koperkowy z kurczakiem

składniki:
3 ćwiartki z kurczaka ( dla każdego po jednej)
1 mała cebula
1 marchew
1 pietruszka
2 łyżki śmietany 18%
1 pęczek koperku 
po 1/5 łyżeczce ziół prowansalskich,tymianku,imbiru, 
po 3-5 ziarenek pieprzu,kolendry,ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia/ może być pszenna
sól do smaku
olej do smażenia

 Jak zrobić sos śmietanowo koperkowy

 Mięso płuczemy, osuszamy , nacieramy odrobiną soli. Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z ćwiartkami z kurczaka. Do mięsa dolewamy wodę , dodajemy obrane i pokrojone w talarki marchew z pietruszką oraz wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 1.15 godz. Dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącego sosu – zapobiegnie to zważeniu się śmietany. Zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Jeżeli sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną to dolewamy ją do sosu po troszeczku i mieszamy, jeżeli sos zrobi się gęsty, więcej mąki już nie wlewamy. 
Sos podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi. 
Smacznego!

Opublikowane:
20.04.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , ,

7 thoughts on “Sos śmietanowo koperkowy z ćwiartek kurczaka”

  1. bryssska pisze:

    ja robię podobny sos, tylko dodaje więcej śmietany do pulpetów drobiowych 🙂

    1. smacznie :)uwielbiam pulpety drobiowe….

  2. ange pisze:

    Ange
    A ile Pani dala wody ? Zaciekawil mnie ten przepis ale nie umie super gotowac a nie chcialabym zrobic zle.

    1. dolałam ok 750 ml :)Jeżeli chodzi o gotowanie to proszę się nie martwić, każdy ma ciężkie początki:)

  3. Małgorzata pisze:

    Bardzo pyszny sos.Robie podobny,do kurczaka pasuje jak ulał. Pozdrawiam -:)

    1. tak, niezależnie czy użyjemy udek czy filet sos smakuje wyśmienicie 😉 a Twoje placuszki z serem są rewelacyjne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.