Menu

Sos pieczarkowy

sos pieczarkowy jpg

sos pieczarkowy zawsze udany przepis na sos z pieczarek do kotletów, makaronów i klusek.

Sos pieczarkowy jest jednym z moich ulubionych. Podaję go praktycznie do wszystkiego. Świetnie smakuje z kotletami mielonymi czy schabowymi. Może okazać się także niezastąpionym dodatkiem do klusek śląskich, makaronu, kopytek czy ryżu. Sos ten można połączyć także z uprzednio przygotowanymi bitkami np. z fileta z kurczaka albo z mięsa wieprzowego. Sos pieczarkowy jest delikatny w smaku, ma dość gęstą, gładką konsystencję. Przyprawiony natką pietruszki smakuje wybornie. Pieczarki to nie drogie grzyby, które w delikatny sposób podkreślą smak nie jednej potrawy. Ja mam to szczęście, że wokół domu mam łąkę na której co drugi dzień zbieram gruszlaczek pieczarek. A jak jest u Was? Musicie gonić do marketu lub na ryneczek za tymi grzybkami, czy też macie możliwość zbirów? W tym tygodniu umieszczę także przepisy na sos z borowików i przepis na maślaki marynowane. Sezon grzybowy trwa!

Sos pieczarkowy przepis

składniki:

  • 350-400g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2  szklanki śmietany np. kremówki
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sos pieczarkowy jak zrobić

Pieczarki kroimy w plasterki, obraną cebulę kroimy w kosteczkę. Obieramy czosnek i przepuszczamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, jak się zeszkli dodajemy pieczarki dusimy aż puszczą sok ok. 3-4 minuty. Następnie dodajemy czosnek i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. posiekaną natkę pietruszki, tylko nie za dużo, ponieważ zabije nam caaały smak pieczarek. Wystarczy jedna maksymalnie dwie łyżki posiekanej natki. Na końcu dodajemy W razie potrzeby można sos zagęścić jedną łyżką mąki, wymieszaną uprzednio z trzema łyżkami zimnej wody. Gotowy sos podajemy z ziemniakami, kopytkami czy mięsem.

Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , , ,

2 thoughts on “Sos pieczarkowy”

  1. Spora ilość natki, fajnie. Lubię jej połączenie z grzybami.

    1. Natka pietruszki dodaje fajnego aromatu i delikatnie zaostrza smak 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.