Sos do grilla ketchupowo-majonezowy

Podczas grillowania na stole oprócz ketchupów i musztard swoje miejsce na stole powinny mieć również sosy. Szczególnie lubianym sosem, który dobrze komponuje się z mięsem jest sos do grilla ketchupowo-majonezowy. Jest naprawdę bardzo smaczny i świetnie pasuje zarówno do każdego rodzaju mięs, jak i grillowanych warzyw. Ja podaję go do karkówki, szaszłyków czy grillowanej cukinii. Sos ten sprawdzi się również jako wspaniały dodatek do pizzy, czy kanapek.

Sos do grilla ketchupowo-majonezowy

składniki:
5 łyżek ulubionego majonezu
2,5 łyżki ulubionego ketchupu
1 mały kawałek czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sos do grilla

 

Czosnek przepuszczamy przez praskę, paprykę ścieramy na tarce o grubych okach i mieszamy z resztą składników. Przed
podaniem chłodzimy minimum 15 minut. Gotowym sosem smarujemy kanapki,
pizzę lub dodajemy do mięs i warzyw z grilla.
Smacznego!

Opublikowane:
02.08.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

3 komentarze

  1. Asia napisał(a):

    Ja robię prostszą wersję: ketchup+majonez+sok z cytryny + ew. zioła – uratuje każde danie 😉

  1. 13/09/2017

    […] wśród karkówek, ćwiartek z kurczaka i kiełbasek. Pizzerynki z cukini super smakują z sosem ketchupowo-majonezowym. Jeżeli macie dużo cukini i nie macie pojęcia jak ją przyżądzić, koniecznie spróbujcie ten […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.