sos barbecue do mięs z grilla

sos barbecue

Sos barbecue jest niezastąpionym dodatkiem do mięs z grilla. Świetnie się komponuje zarówno z wieprzowiną, drobiem, jak i wołowiną.  Podczas grillowania nie powinno go zabraknąć. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, zachęcam gorąco. Sos przygotowany samodzielnie smakuje o wiele lepiej niż kupny. Ja podczas grillowania zawsze staram się go przygotować. Sos barbecue to połączenie kilku smaków: słodkiego, kwaśnego i pikantnego. Dla mnie to połączenie idealne. 
Jestem mięsożercą i przyznaję się do tego, ale lubię także warzywa z grilla. Najbardziej smakuje mi cukinia, ale nie pogardzę także papryką czy kukurydzą. W zasadzie potrawy z grilla uwielbiają także moi chłopcy, stąd też ochotę na grillowanie zawsze realizujemy, nawet w niepogodę – mam to szczęście, że część tarasu jest zadaszona :). Wracając do sosu – składniki na sos barbecue oraz świeże mięso i warzywa na grilla pojawiają się często w gazetkach promocyjnych na przykład gazetka Lidl. Na tej stronce pojawiają się ciekawe promocje produktów spożywczych i nie tylko. Nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię przepłacać. Jeśli mam tylko okazję kupić dobry jakościowo produkt za niższe pieniądze, to korzystam z takiej oferty. Po co przepłacać, kiedy nie trzeba?. W serwisie qpony.pl oprócz gazetek promocyjnych macie okazję uzyskać kupony rabatowe na zakupy w wielu sklepach.

Sos barbecue do mięs z grilla

składniki:
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki keczupu
4 łyżki musztardy
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki papryki wędzonej
1 szczypta chili
1 szczypta soli
oliwa z oliwek

Sos barbecue sposób przygotowania

Na samym początku obieramy cebulę i czosnek, drobniutko siekamy nożem z użyciem sporej szczypty soli. Posiekane warzywa szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy miód, ketchup, musztardę i ocet. Chwilę gotujemy, ciągle mieszając, następnie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Odstawiamy do przestudzenia. Gotowy sos podajemy z mięsami np. kurczakiem, karkówką, stekiem itp.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl


 


 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. zoi napisał(a):

    Uwielbiam wszelakiej maści sosy, dodają potrawą charakteru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.