zupy

Słoneczna zupa z soczewicą

Mimo iż za oknem wreszcie mamy słonko, w mojej jadalni gości dzisiaj zupa z soczewicy . Bardzo ją polubiliśmy. W smaku podobna jest do grochówki, z tym że zamiast łuskanego grochu używamy soczewicy. Do ugotowania tej zupy możemy użyć każdego rodzaju soczewicy, ja kupiłam zieloną ale polecam Wam czerwoną, wtedy zupa będzie bardziej apetyczna 🙂  “Soczewiczanka” (tak ją nazwał mój syn 😉 ) jest sytym posiłkiem, więc spokojnie możemy
ją podać jako danie główne. Myślę że warto rozszerzyć swoje menu o właśnie tę zupę. Jeżeli jednak nie przekonałam Cię do spróbowania zupy z soczewicy sprawdź przepis na zupa krem z jarzyn

 

Zupa z soczewicy

składniki:
3/4 szklanki soczewicy
3 ziemniaki
2  marchewki
1/2 małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 przecier pomidorowy
3-4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
 

Jak przygotować zupę z soczewicy

Włoszczyznę kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalewamy ok 1,5 litrami wody dodajemy soczewicę, ziemniaki, marchew, seler, i zioła. Gotujemy ok 40-50 minut , aż soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą ,pieprzem i papryką a gdy uznamy że, zupa jest za kwaśna dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
28.052016
ekspansja-smaku

 

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close