
Słoneczna zupa z soczewicą
Mimo iż za oknem wreszcie mamy słonko, w mojej jadalni gości dzisiaj zupa z soczewicy . Bardzo ją polubiliśmy. W smaku podobna jest do grochówki, z tym że zamiast łuskanego grochu używamy soczewicy. Do ugotowania tej zupy możemy użyć każdego rodzaju soczewicy, ja kupiłam zieloną ale polecam Wam czerwoną, wtedy zupa będzie bardziej apetyczna 🙂 “Soczewiczanka” (tak ją nazwał mój syn 😉 ) jest sytym posiłkiem, więc spokojnie możemy
ją podać jako danie główne. Myślę że warto rozszerzyć swoje menu o właśnie tę zupę. Jeżeli jednak nie przekonałam Cię do spróbowania zupy z soczewicy sprawdź przepis na zupa krem z jarzyn
Zupa z soczewicy
składniki:
3/4 szklanki soczewicy
3 ziemniaki
2 marchewki
1/2 małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 przecier pomidorowy
3-4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować zupę z soczewicy
Włoszczyznę kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalewamy ok 1,5 litrami wody dodajemy soczewicę, ziemniaki, marchew, seler, i zioła. Gotujemy ok 40-50 minut , aż soczewica będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą ,pieprzem i papryką a gdy uznamy że, zupa jest za kwaśna dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
28.052016
ekspansja-smaku
Zapisz
Może Ci się spodobać

Apetyczna domowa fasolka po bretońsku
07/02/2016
Zupa z dyni z kokosem
29/10/2018
komentarze 2
księżycowa róża
Świetny pomysł na obiad :).
Ania z ekspansja smaku
dziękuję 🙂 jeżeli lubisz zupę grochową to zupa z soczewicą również Ci posmakuje 😉 ps bardzo fajna relacja z Zoo 🙂