Menu

Smażone jabłka z cynamonem

Smażone jabłka najlepiej smakują z naleśnikami lub makaronem. To jest kolejny przepis, który przypomina mi dzieciństwo. Moja mama robiła takie jabłka i podawała je z makaronem.
Miam! Smażone jabłka lub jak wolicie duszone są soczyste, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Naleśniki z duszonymi jabłkami smakują o wiele lepiej niż z dżemem. Ja nawet tak przygotowane jabłka same wcinam, bez zbędnych dodatków :).

Polecam przepis na naleśniki.

 Smażone jabłka

składniki:
3 średnie jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru
3 łyżki wody

Smażone jabłka wykonanie

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Przekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier, cynamon i dolewamy wodę. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 20 minut. Jeżeli mieliśmy kwaśne jabłka, możemy dosłodzić jedną łyżeczką cukru.
Tak przygotowane jabłka podajemy z naleśnikami, makaronem, jako dodatek do ciast.
Smacznego!

Opublikowane:
17.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.