Śliwki w czekoladzie jak zrobić

Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie wykonane samodzielnie w domu na pewno smakują lepiej niż wyglądają. Możecie je podać jako deser na imprezie. Zdjęcie robiłam na szybko, ponieważ śliwki były tak smaczne, że zniknęły z talerza w ciągu kilkunastu minut :). Bardzo chciałam się z wami podzielić tym przepisem, dlatego dodaję go teraz. Myślę, że śliwki posmakują również i wam. Jest tylko jeden warunek. Śliwki suszone muszą być mięciutkie i soczyste. Nie kupujcie najtańszych lub nie wypróbowanych, bo mogą okazać się twarde i niesmaczne, a co za tym idzie, nawet namoczone w alkoholu i oblane czekoladą nie będą tak dobre jak moje. Jeśli nie wiecie gdzie kupić pyszne śliwki suszone zapraszam do sklepu zdrowystragan.pl. Ja mam stamtąd śliwki i muszę powiedzieć, że są przepyszne, nawet lepsze od śliwek kalifornijskich popularnej firmy. Śliwki ze sklepu zdrowy stragan są mięciutkie, duże, jędrne i do tego mega smaczne. Tak dobre, że pół opakowania sama zjadłam :). Śliwki można przygotować na jakąś uroczystość. Tutaj znajdziecie link do tych śliweczek – śliwki

Śliwki w czekoladzie

składniki:
2 garście śliwek
3/4 szklanki wódki
czekolada mleczna

Jak zrobić śliwki w czekoladzie

Śliwki wkładamy do salaterki i zalewamy wódką, przykrywamy pokrywką lub folią i odstawiamy do lodówki na 12 godzin lub całą noc. Wyjmujemy śliwki z lodówki, osuszamy ręcznikiem papierowym. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, obtaczamy pojedynczo śliwki i odkładamy na talerzyk. Śliwki chłodzimy w lodówce przez 10-20 minut.
Smacznego!

Opublikowane:

www.ekspansjasmaku.pl

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

3 komentarze

  1. Sarna napisał(a):

    uwielbiam bakalie i czekoladę, wiec taka słodka przekąska jest idealna dla mnie 🙂

  1. 09/02/2017

    […] Jeżeli lubicie budyń waniliowy , a staracie się unikać dodatków chemicznych w pożywieniu to polecam ten przepis. Budyń jest pyszny i gęsty z waniliową nutą i w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu. Mi najlepiej smakuje z  owocami np porzeczkami Czas przygotowania domowego budyniu nie zajmuje więcej czasu od przygotowania wersji ze sklepu ( no może 30 sekund dłużej :)) Przepis jest na dużą porcję dla 3-4 osób . Budyń waniliowy może posłużyć jako deser lub jako składnik do kremów np Karpatki. Pierwszy raz kiedy robiłam sama go w domu obawiałam się że minie wyjdzie. Jednak moje wszelkie wątpliwości okazały się nie słuszne. Polecam! Myślę, że po wypróbowaniu domowego budyniu już nigdy nie sięgniecie po gotowy wyrób w proszku! Polecam również przepis na domowe śliwki w czekoladzie. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.