
ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem waniliowym
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem waniliowym to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas wszelkiego rodzaju imprez. Pyszne, lekkie ciasteczka prezentują się bardzo elegancko i doskonale smakują. Wykonanie ślimaczków z ciasta francuskiego jest proste, nie wymaga zaangażowania i dużej ilości czasu. Gotowe ciasto francuskie znajdziemy praktycznie w każdym sklepie, natomiast serek waniliowy radzę przygotować samemu, gdyż sklepowe serki są za rzadkie i istnieje ryzyko wypłynięcia zawartości podczas pieczenia. Aby ślimaczki były z wierzchu przyjemnie chrupiące, koniecznie posmarujcie je roztrzepanym białkiem. To tyle z technicznych spraw :-).
Na jakie okoliczności polecam przygotowanie ślimaczków? W zasadzie sprawdzą się w czasie każdego przyjęcia. Czy to będą chrzciny, Wielkanoc czy urodziny. Ślimaczki serowe zawsze schodzą jako pierwsze. Goście je uwielbiają. Polecam je przygotować oprócz jakiegoś pysznego ciasta np. kopca kreta czy rolady. Jeśli chcecie przyjemnie i słodko spędzić pochmurny dzień, ślimaczki rozchmurzą każdą smutną twarz ;-).
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem waniliowym przepis
składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 1 kostka sera białego półtłustego
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka gęstej śmietany
Ślimaczki z ciasta francuskiego sposób przygotowania
Ser przekładamy do wysokiej, dużej miski dodajemy żółtko, śmietanę i cukry. Miksujemy blenderem lub tradycyjnym mikserem z końcówką, która ma nóż. Podczas miksowania warto zrobić dwie przerwy, żeby mikser się nie przegrzał. Miksowanie serka powinno trwać w sumie ok. 10 minut, aż do uzyskania gładkiej masy.
Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy masą serową, zostawiając 1 cm wolnego miejsca. Zwijamy ciasto dłuższym bokiem w roladę, którą tniemy nożem w plasterki. Powstałe okrągłe ciasteczka przekładamy na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia posypaną mąką. Ślimaczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez ok. 112-15 minut, do zarumienienia się ciasta.
Smacznego!
ekspansjasmaku.pl
Strony: 1 2

Sos pieczarkowy

Sałatka do pracy
Może Ci się spodobać

Czekoladowe mufinki
30/11/2015
Galaretka malinowa z agar – agar
20/03/2017
komentarze 3
Patryk Jagodziński
Uwielbiam przepisy, które zawierają ciasto francuskie, bo są zazwyczaj szybkie i łatwe do zrobienia, a ciasto francuskie mozna kupic w każdym markecie. Ślimaczki piekłem na urodziny, aby poczęstować znajomych z pracy. Nikt nie uwierzył, że sam je piekłem ;p
Ania z ekspansja smaku
tak, to prawda. Słodkości na bazie ciasta francuskiego są szybkie w przygotowaniu i każdy sobie z ich przygotowaniem poradzi 🙂 Ps. wszystkiego najlepszego!
Jan Michalak
Widzę, że tu sami panowie tu urzędują :)Ja robiłem te pyszne bułeczki dla moich maluszków. Już sobie zapisałem ten przepis :))