Sernik z kokosem na cienkim cieście

 

 Sernik z kokosem to pyszne ciasto, które przygotowuje na różne okazje. Ten rodzaj sernika troszkę się różni od przepisu, który dodałam kilka miesięcy temu na sernik z cytrynowym lukrem. Ten serniczek jest na spodzie z delikatnego ciasta, a wierzch sernika udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi :). Sernik jest delikatny i wspaniale rozpływa się w ustach. Ciasto jest mięciutkie, delikatnie waniliowe.

Przepis ma sernik z kokosem

składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na masę serową:

  • 1 kg sera półtłustego lub tłustego
  • 25 dag cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 cukry waniliowe

ponadto:

  • 1 polewa czekoladowa
  • 1 opakowanie wiórek kokosowych
     

Jak upiec sernik z kokosem

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy szybko na ciasto, które owijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na minimum 30 minut. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce, gęsto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 st.C przez 15 minut.
 

Przygotowujemy masę serową

Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach. Do sera dodajemy 4 żółtka, cukry, olej, mleko i budyń waniliowe. Mieszamy składniki mikserem. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy serowej, delikatnie i krótko mieszamy drewnianą łyżką. Rzadką masę przelewamy do foremki z ciastem i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Przestudzony sernik ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Opublikowane:
02.12.2016
ekspansja smaku

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

7 komentarzy

  1. Arkadiusz napisał(a):

    Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Anonimowy napisał(a):

    jaki rozmiar blaszki?

  3. Żwawy Leniwiec napisał(a):

    Uwielbiam takie serniki! 🙂

  1. 27/02/2017

    […] z migdałami czy z brzoskwiniami. Każde z tych ciast jednak ma tendencje do opadania. Ile razy sernik mi opadł po upieczeniu? duuuuuuuuuużo . Załamana i sfrustrowana widokiem moich serników […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.