Sernik na zimno z jagodami najlepszy przepis

Sernik na zimno z jagodami i galaretką to na pewno jeden z tych deserów, który ciągle powraca na mój stół. Pyszne dojrzałe jagody zatopione z galaretce a do tego delikatny, piankowy serowy spód to połączenie smaku, który powinien trwać i trwać. 
Niestety sezon jagodowy jest krótki, a sernik z mrożonymi owocami to już nie ten sam sernik! Ta wersja jest bez biszkoptu czy spodu z ciasteczek, czyli typowy sernik bezglutenowy. Jestem na diecie bezglutenowej, a bez sernika na zimno w sezonie letnim bym pewnie nie przeżyła, stąd taka właśnie wersja tego ciacha. Zresztą pewnie zauważyliście, że na blogu jest kategoria”bezglutenowe”, w której lista potraw i słodkości jest coraz większa 🙂
Sezon jagodowy w moim regionie pomału się kończy, ale w na połoninach w Bieszczadach właśnie się zaczął. Jeżeli jesteście tymi szczęściarzami i zajadacie się jagodami na połoninie Wetlińskiej, to zabierzcie ze sobą trochę tych pysznych kuleczek do domu i zróbcie ten sernik 🙂 Ilość składników podana jest na małą blaszkę – u mnie tortownica o wymiarze 22 cm. 
Polecam także przepis na odwrócone ciasto ze śliwkami ;).

Przepis na sernik na zimno z jagodami

składniki:

30 dag jagód
2 serki homogenizowane waniliowe 220 g
500 ml śmietany 30%
1/2 opakowania cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny 
50 ml gorącej wody
1 galaretka ( u mnie pomarańczowa)
 

Ja zrobić domowy sernik na zimno

Jagody  płuczemy na sicie, odstawiamy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i intensywnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, nawet 5 minut – jeżeli po tym czasie nie chce się całkowicie rozpuścić można dolać jeszcze max. 20 ml gorącej wody i mieszać aż się rozpuści. 
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu- w upalne dni można rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wtedy na pewno się zsiądzie.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy jeszcze minutę. Do śmietany dodajemy delikatnie, drewnianą łyżką serki waniliowe, mieszamy. Na koniec dodajemy CHŁODNĄ żelatynę i delikatnie mieszamy mikserem, żeby się ładnie połączyło. Masę serową przekładamy do tortownicy, układamy jagody i chowamy do lodówki. 
Kiedy galaretka całkowicie wystygnie i zacznie tężeć, polewamy nią sernik – należy to robić powoli najlepiej łyżką, wtedy jagody nie wypłyną.
Sernik prze podaniem najlepiej schować na 3 godziny do lodówki albo nawet na całą noc.
Smacznego!

Opublikowane:
19.08.2016
Ekspansja Smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

9 komentarzy

  1. Kasia Sarna napisał(a):

    pysznie wygląda 🙂

  2. Budwig napisał(a):

    Smakowity! Dziękuje za przepis 🙂

  3. Żwawy Leniwiec napisał(a):

    Uwielbiam takie serniki! Wygląda przepysznie 😉

  4. Joanna napisał(a):

    Mniam mniam. Musze poczekać do lata na serniczek z jagodami. Ale wiem, że będzie warto.

  1. 29/12/2016

    […] potrzeba wielkich zdolności kulinarnych aby stworzyć smaczną roladę, która posmakuje każdemu. Ciasto to możecie podać z pyszną kawą late udekorowaną bitą śmietaną. Rolada nie należy do […]

  2. 20/08/2017

    […] Odwrócone ciasto ze śliwkami  pierwszy raz piekłam dwa lata temu.  Muszę powiedzieć, że to ciasto ze śliwkami jest pyszne, idealnie wilgotne i bardzo podzielne. Odwrócone ciasto ze śliwkami znika ze stołu w bardzo szybkim tempie. Nawet nie miałam czasu na zrobienie ładnego zdjęcia. Jeśli szukacie pysznego i efektownego ciasta ze śliwkami, to ten przepis jest idealny. Ciasto zawiera w sobie wszelkie zalety: jest bardzo smaczne, nie zatyka, jest wilgotne, łatwe w wykonaniu i bardzo ładnie się prezentuje. Polecam także przepis na sernik na zimno. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.