Fit

Sernik na zimno fit

Sernik na zimno fit jest niskokaloryczny, wysokobiałkowy, zawiera niewiele cukrów i przede wszystkim smakuje bardzo dobrze. Sernik na zimno w wersji fit wykonałam z twarogu półtłustego, ale wy możecie zrobić go z sera chudego. Ja  racji tego iż w lodówce miałam zapasy sera półtłustego z biedry, swój sernik właśnie z niego wykonałam. Oprócz białego sera w składzie białej masy znalazły się także jogurty typu greckiego o zawartości tłuszczu 2%. Ponadto użyłam zwykłej galaretki owocowej, którą również możecie zamienić na wersję light.Mój sernik zawiera także jednego banana, który również odnosi kaloryczność sernika ale znowu ma troszkę tych minerałów, jak np.: potas, dlatego pozwoliłam sobie go dodać. Masa serowa została posłodzona stewią, co sprawia, że serniczek mimo zwykłej galaretki i banana jest fit, no i oczywiście zawartość białka jest tutaj bardzo duża. Tak czy owak cała blaszka sernika ma 1530 kcal, a jest to spora blaszka, którą jedliśmy we trójkę przez 3 dni 😉

Do tego serniczka proponuję również zrobić galaretkę a agar-agar, która pomoże nieco obniżyć zawartość kaloryczną tego ciacha.

Sernik na zimno fit przepis

składniki:

  • 750 g sera chudego lub półtłustego
  • 1 galaretka owocowa zwykła
  • 3 jogurty greckie 2 % tłuszczu, każdy po 150 g
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1 banan 
  • 1/4 szklanki gorącej,przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka stewi

Sernik fit na zimno przygotowanie

Galaretkę przygotowuje według zaleceń na opakowaniu. Żelatynę wsypujemy na szklanki i zalewamy gorącą wodą, energicznie mieszamy przez około minutę i odstawiamy na bok. Ser przekładamy do miski, dodajemy jogurty greckie, cukry i miksujemy na gładką masę za pomocą końcówki z nożami (blenderem lub mikserem). Chłodną żelatynę wlewamy do masy serowej i delikatnie miksujemy łopatkami, nie nożami. Masę przekładamy do brytfanki o wielkości np. 20×24 cm. Na wierch układamy pokrojone w krążki banany. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki. Sernik jest gotowy za ok. 2 godziny. 

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close