Menu

Sernik na zimno fit

Sernik na zimno fit jest niskokaloryczny, wysokobiałkowy, zawiera niewiele cukrów i przede wszystkim smakuje bardzo dobrze. Sernik na zimno w wersji fit wykonałam z twarogu półtłustego, ale wy możecie zrobić go z sera chudego. Ja  racji tego iż w lodówce miałam zapasy sera półtłustego z biedry, swój sernik właśnie z niego wykonałam. Oprócz białego sera w składzie białej masy znalazły się także jogurty typu greckiego o zawartości tłuszczu 2%. Ponadto użyłam zwykłej galaretki owocowej, którą również możecie zamienić na wersję light.Mój sernik zawiera także jednego banana, który również odnosi kaloryczność sernika ale znowu ma troszkę tych minerałów, jak np.: potas, dlatego pozwoliłam sobie go dodać. Masa serowa została posłodzona stewią, co sprawia, że serniczek mimo zwykłej galaretki i banana jest fit, no i oczywiście zawartość białka jest tutaj bardzo duża. Tak czy owak cała blaszka sernika ma 1530 kcal, a jest to spora blaszka, którą jedliśmy we trójkę przez 3 dni 😉

Do tego serniczka proponuję również zrobić galaretkę a agar-agar, która pomoże nieco obniżyć zawartość kaloryczną tego ciacha.

Sernik na zimno fit przepis

składniki:

  • 750 g sera chudego lub półtłustego
  • 1 galaretka owocowa zwykła
  • 3 jogurty greckie 2 % tłuszczu, każdy po 150 g
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 1 banan 
  • 1/4 szklanki gorącej,przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka stewi

Sernik fit na zimno przygotowanie

Galaretkę przygotowuje według zaleceń na opakowaniu. Żelatynę wsypujemy na szklanki i zalewamy gorącą wodą, energicznie mieszamy przez około minutę i odstawiamy na bok. Ser przekładamy do miski, dodajemy jogurty greckie, cukry i miksujemy na gładką masę za pomocą końcówki z nożami (blenderem lub mikserem). Chłodną żelatynę wlewamy do masy serowej i delikatnie miksujemy łopatkami, nie nożami. Masę przekładamy do brytfanki o wielkości np. 20×24 cm. Na wierch układamy pokrojone w krążki banany. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki. Sernik jest gotowy za ok. 2 godziny. 

Wartość kaloryczna:

  • Cały sernik – 1530 kcal
  • białko – 133 g 
  • węglowodany – 134 g 
  • tłuszcze – 29 g

Wskazówki:

  • banany możesz skropić sokiem z cytryny, wtedy nie zrobią się czarne;
  • na masę serową wyłóż banany, zanim masa się zsiądzie;
  • gotową masę serową możecie włożyć do lodówki, zanim galaretka zrobi się gęściejsza;

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.