Ser kozi dla osób nietolerujących mleko krowie

Moja dieta jest uboga w nabiał pochodzący od mleka. Nie lubię i nie
toleruję mleka krowiego. Wiele razy po spożyciu szklanki z ciepłym
mlekiem, czy po kanapce z serem miałam problemy jelitowe. Dla tego
produkty mleczne z  mleka krowiego zamieniłam na kozi ser. Spożycie
koziego sera nie szkodzi moim delikatnym jelitom. Mogę go jeść ile chcę,
bez późniejszych ekscesów żołądkowych. Ser kozi polecany jest również
osobom cierpiącym na anemię, egzemy skórne, katar żołądka. Ser kozi
działa też przeciwzawałowo i zmniejsza zawartość złego cholesterolu we
krwi.

Jakie właściwości zawiera ser kozi?

Ser kozi zawiera dużo białka, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, kwasu
foliowego, cynku i witaminy A , B13, D, PP. Spożywanie sera koziego
przyczynia się do prawidłowej budowy szkieletu i mięśni. Przyczynia się
do prawidłowego rozwoju mózgu, poprawia pracę serca i nerek. Sery kozie
zawierają mniej laktozy, dzięki czemu są łatwiej przyswajalne i  mają
mniej kazeiny dzięki czemu nie powodują alergii pokarmowej.

Nie bójcie się spróbować 
Wiemy już, że sery kozie zawierają dużo białka i mnóstwo minerałów, nie
powodują alergii i nie tolerancji białka, dlaczego więc są wciąż
niechętnie kupowane? Wokół serów kozich krążą dwojakie opnie, jedne że
sery nie smakują zbyt dobrze, drugie, że smakują wybornie. Ile ludzi,
tyle opinii.  Moim zdaniem warto włączyć sery kozie do diety, a nawet
zastąpić produkty mleczne pochodzące od krowy.  Każdy powinien spróbować
chociaż raz tego wspaniałego sera, aby się przekonać czy mu smakuje czy
też nie. Istnieje wiele świetnych przepisów kulinarnych, w których
głównym składnikiem jest ser kozi.
kozi ser

 
  

Ser kozi zamiast innych produktów mlecznych pochodzących od krowy
Jeżeli macie w domu dziecko, które nie toleruje laktozy, podajcie mu ser kozi
lub mleko kozie. W młodym wieku bardzo istotną rolę gra białko, które
jest niezbędne do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Ser kozi jest
lekko strawny, zawiera mniej tłuszczu niż ser z mleka krowiego, co
przekłada się na szybsze trawienie. Produkty z mleka koziego nie
zawierają metali ciężkich, gdyż to zwierzątko dokładnie filtruje i usuwa
zanieczyszczenia ze swojego organizmu.

Opublikowane:
21.10.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

4 komentarze

  1. Kinga C napisał(a):

    Kozie mleko i ser są na pewno bardzo zdrowe, chociaż mi akurat średnio posmakowały. Z tą alergią bym jednak uważała. Ja mam alergię na mleko krowie, więc szukałam jakiejś alternatywy ponieważ mleko uwielbiam. Po mleku kozim, dosłownie paru łykach, zaczęłam się bardzo dusić. Nie wiem co by się stało po całej szklance. Ogólnie moja reakcja była 2x mocniejsza niż normalnie. Ostatecznie skończyło się u mnie na produktach sojowych. Może ja tylko jestem takim beznadziejnym przypadkiem, ale radziłabym testować z rozwagą 🙂

    • ekspansja-smaku napisał(a):

      Myślę, że nie jesteś beznadziejnym przypadkiem 😉 tutaj raczej rozchodzi się o laktozę. Mleko kozie zawiera śladowe ilości tej substancji, a do tego ma inne właściwości chemiczne, więc może na jakiś inny składnik masz też alergię tylko o tym nie wiesz 🙂 Ogólnie mleko i produkty z mleka koziego są lepiej przyswajalne przez osoby dorosłe i nie mają tak dużej ilości laktozy co mleko krowie. Ale masz rację, że niektóre osoby mogą mieć alergię nawet na to mleko, wszak należy szukać produktów odpowiednich dla swojego organizmu 🙂

  2. Anonimowy napisał(a):

    Ja zmieniłam produkty krowie na kozie i jest super niemam problemów jak wcześniej. ..nietoleruje laktozy…a kozie jem i mi smakuje bardzo

    • ekspansja-smaku napisał(a):

      Super! Cieszę się, że w Twoim przypadku produkty kozie pomogły i nie musisz rezygnować z nabiału 🙂 Ja też bardzo lubię ser kozi, jem go mimo iż nie mam uczulenia na mleko krowie, ale wiem że lepiej i szybciej jest trawiony od zwykłych serów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.