
Sałatka ze szpinakiem
Sałatka ze szpinakiem i roszponką należy do bardzo zdrowych sałatek. Można ją spożyć jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu np. do roladek z kurczaka. Do sałatki dodałam także pomidorki, paprykę, pora i zioła, a całość polałam oliwą z oliwek, olejem konopnym i octem balsamicznym. Sałatka wyszła bardzo aromatyczna i smaczna. Podczas kupowania składników, zwróćcie uwagę na szpinak. Polecam zakup szpinaku Baby, jest bardzo smaczny i moim skromnym zdaniem najlepszy. Sałatkę można podać jako dodatek do dietetycznych roladek z kurczaka na parze.
Polecam rówenież sałatkę ze szpinakiem i pomidorem.
Sałatka ze szpinakiem
składniki:
1 kubek szpinaku
1 kubek roszponki
1 papryka czerwona
3 pomidory
5 cm pora
1/3 łyżeczki bazylii i oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju konopnego
2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem
Wszystkie warzywa płuczemy. Szpinak i roszponkę odsączamy na durszlaku. Paprykę, pora i pomidorki osuszamy papierowym ręcznikiem. Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki i pora w plasterki. Do salaterki przekładamy szpinak i roszponkę dodajemy paprykę, pomidory i pora, mieszamy. Dodajemy zioła, sol i pieprz do smaku, polewamy olejami i octem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Podajemy jako samodzielne danie lub jako sałatkę obiadową.
Smacznego!
www.ekspansjasmaku.pl
Strony: 1 2

Ciastka z mąki kokosowej białkowe
Może Ci się spodobać

Sałatka z kapusty pekińskiej
03/01/2017
Sałatka z białą fasolką i marchwią
16/06/2016
komentarzy 5
Jaglusia
Ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam z olejem konopnym. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Ania z ekspansja smaku
Dziękuję. Olej konopny dodaje fajną a’la orzechową nutę 😉
Pingback:
Pingback:
Pingback: