surówki i sałatki

Sałatka z młodej kapusty i koperkiem do obiadu

Sałatka z młodej kapusty najczęściej króluje na moim stole w czasie wiosny. Uwielbiam wiosnę, jest to czas kiedy na jarmarku pojawiają się młode warzywa i sezonowe owoce. Najczęściej z kapusty robię sałatki i bigos.

Wybór w młodych warzywach i sezonowych owocach jest naprawdę bardzo duży. Warto o te produkty rozszerzyć swoją dietę. Zachęcam Was również do spożywania tychże właśnie sezonowych pyszności . Z młodej kapusty bardzo często robię  sałatkę  z dodatkiem kopru i odrobiny koncentratu pomidorowego. Bardzo często łączę ją z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi lub udkami. Bardzo lubię takie treściwe dania obiadowe, moi chłopcy zresztą też 😉

Sałatka z młodej kapusty

składniki:

1 główka młodej kapusty
1/2 cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łodyżki koperku 
1/3 łyżeczki soli
pieprz do smaku
olej do smażenia

 

Jak zrobić sałatkę z młodej kapusty

Cebulę kroimy w małą kostkę , podsmażamy w garnku na odrobinie oleju. Kapustkę kroimy w cienkie paski , dodajemy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem oraz podlewamy 1-2 łyżkami wody. Dusimy na małym ogniu ok 15 minut i pilnujemy aby kapusta się nie przypaliła, od czasu do czasu mieszamy i w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany koperek. Dusimy jeszcze ok 1 minuty. 

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

komentarzy 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close