
Sałatka z młodej kapusty i koperkiem do obiadu
Sałatka z młodej kapusty najczęściej króluje na moim stole w czasie wiosny. Uwielbiam wiosnę, jest to czas kiedy na jarmarku pojawiają się młode warzywa i sezonowe owoce. Najczęściej z kapusty robię sałatki i bigos.
Wybór w młodych warzywach i sezonowych owocach jest naprawdę bardzo duży. Warto o te produkty rozszerzyć swoją dietę. Zachęcam Was również do spożywania tychże właśnie sezonowych pyszności . Z młodej kapusty bardzo często robię sałatkę z dodatkiem kopru i odrobiny koncentratu pomidorowego. Bardzo często łączę ją z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi lub udkami. Bardzo lubię takie treściwe dania obiadowe, moi chłopcy zresztą też 😉
Sałatka z młodej kapusty
składniki:
1 główka młodej kapusty
1/2 cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łodyżki koperku
1/3 łyżeczki soli
pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak zrobić sałatkę z młodej kapusty
Cebulę kroimy w małą kostkę , podsmażamy w garnku na odrobinie oleju. Kapustkę kroimy w cienkie paski , dodajemy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem oraz podlewamy 1-2 łyżkami wody. Dusimy na małym ogniu ok 15 minut i pilnujemy aby kapusta się nie przypaliła, od czasu do czasu mieszamy i w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekany koperek. Dusimy jeszcze ok 1 minuty.
Strony: 1 2
Może Ci się spodobać

surówka z kapusty kiszonej
06/02/2016
Sałatka warstwowa gyros kebab jak zrobić?
15/11/2016
komentarzy 9
Sylwia Kwaśniewska
świetny przepis też lubię tego typu dodatki do obiadu. 🙂
Ania z ekspansja smaku
dziękuję! cieszę się, że trafiłam w Twój gust 🙂
Dagmara Lis
Uwielbiam świeże warzywa o tej porze roku, ale do kapusty coś nie mogę się przekonać, nie moje smaki:(
Ania z ekspansja smaku
a szkoda 😉 ale wiadomo każdy ma swoje smaki 🙂
Teresa M. Ebis
Przepyszności 🙂
Mam jeszcze trochę inny przepis, z młodą marchewką 🙂
Ania z ekspansja smaku
młoda kapustka z marchewką na pewno też jest smaczna 🙂
Iwona
Ostatnio nie ma dnia żebym nie jadła młodej kapusty, więc chętnie skorzystam z przepisu 🙂
Ania z ekspansja smaku
Iwonko, polecam przepis 🙂 Ja tez jestem wielbicielką kapusty 😉
Pingback: