Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej jest lekka i pasuje do obiadów z mięs na przykład kotleta mielonego. Sałatkę z kapusty pekińskiej można przygotować przed samym podaniem, nie musi leżakować w lodówce. W składzie tej sałatki oprócz kapusty pekińskiej znajdziecie również ogórka szklarniowego, rzodkiewkę, czerwona paprykę, cebulę i  koperek. Sos zrobiłam z oliwy i octu balsamicznego, a całość doprawiłam solą i pieprzem. Sałatkę z kapusty pekińskiej możecie sobie zajadać jako samodzielne danie na przykład jako podwieczorek.

Sałatka z kapusty pekińskiej

składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 średniej wielkości szklarniowy ogórek
1/2 cebuli
4-5 rzodkiewek
garść koperku
sól i pieprz do smaku
dresign:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego

Sałatka z kapusty pekińskiej sposób przygotowania

Warzywa płuczemy, kapustę szatkujemy, paprykę i obranego ogórka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a rzodkiewki w krążki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekany koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy warzywa ze sobą. Łączymy oliwę z octem balsamicznym i polewamy sałatkę, jeszcze raz mieszamy warzywa i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podjadamy do dań obiadowych lub zajadamy się samą sałatką.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. 27/01/2017

    […] Można ją spożyć jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu np. do roladek z kurczaka. Do sałatki dodałam także pomidorki, paprykę, pora i zioła, a całość polałam oliwą z oliwek, olejem […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.