Sałatka z ogórków i marchewki w oleju przetwory na zimę

Ten przepis na sałatkę najbardziej lubię. Sałatki na zimę w occie zawsze kojarzyły mi się z nieprzyjemną i ostrą wonią octu. Ta sałatka jest na prawdę smaczna. Kluczową rolę odgrywa tutaj zalewa. Jest delikatna i nie czuć octu za to smak warzyw jest na prawdę co najmniej na piątkę z plusem. Sałatka smakuje rewelacyjnie  prawie ze wszystkimi obiadami, oczywiście mięsnymi. Polecam ją wszystkim, ponieważ jest to przepis, który byłoby grzech zostawić tylko dla siebie 🙂 Uważam, że sałatka powinna znaleźć się na każdej liście przetworów na zimę.

Przepis na sałatkę z ogórków i marchwi do słoików

składniki:
1 kg ogórków gruntowych
0,5 kg marchewki
2 cebule
1 łyżka soli
zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka oleju 
2/3 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
3 liście laurowe
6-7 ziarenek pieprzu
 

Jak zrobić sałatkę z ogórków na zimę

Składniki na zalewę zagotowujemy, tak żeby cukier się rozpuścił. Słoiki z pokrywkami myjemy i wyparzamy wrzącą wodą. Ogórki i marchewkę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Obraną cebulę kroimy w piórka. Warzywa posypujemy solą, mieszamy ze sobą i odstawiamy na ok 30 minut żeby puściły sok, który należy odcedzić. 
Do wyparzonych słoiczków przekładamy warzywa, zalewamy zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy we wrzącej wodzie ok 20 minut.Wyciągnięte słoiczki dokręcamy i stawiamy do góry dnem. Po całkowitym wystygnięciu, słoiki z sałatką przekładamy w zacienione miejsce.
Smacznego!

Opublikowane:
11.08.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.