Słodko-ostra sałatka z kurczakiem i mango w miseczkach z tortilli

Lato jest okresem, kiedy przyrządzane przeze mnie posiłki stają się bardziej kolorowe i lżejsze.  W tym czasie dużo kombinuję w kuchni i mam odwagę łączyć ze sobą przeróżne produkty. Szczególnie bliska jest mi mieszanka ostro-słodka z dodatkiem kwaskowej nuty. Do kulinarnych eksperymentów najlepiej nadaje sałatka – jest to wdzięczne danie pod tym względem. Mnogość kombinacji w przypadku składników jest tak wielka, że ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia. 
Mój autorski przepis na sałatkę przyjął się wśród domowników bardzo dobrze. Chłopcy byli zachwyceni nie tylko smakiem, lekkością posiłku, ale również (a nawet przede wszystkim) sposobem podania. Miseczki z placków tortilli zrobiły furorę 😉 Ostry kurczak, soczyste i słodkie mango, chrupiąca czerwona papryka, zielona roszponka, czerwona cebula i oczywiście pyszna kukurydza – polane dresingiem z limonki, miodu i oliwy z oliwek oraz posypane ziarnami chia i prażonymi niesolonymi orzeszkami ziemnymi – to połączenie idealnej w smaku sałatki , którą koniecznie musicie przyrządzić. Gwarantuję Wam, że po jej spróbowaniu wielokrotnie wrócicie po przepis 😉 Uważam, że jest bardzo sytym posiłkiem i spokojnie może zastąpić obiad w letnie, gorące dni.

Sałatka z kurczaka mango w miseczkach z tortilli

składniki sałatki – porcja dla 4 osób:
2 podwójne filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
4 placki tortilli
1 mango
1 cebula
1 papryka
1 pudełko roszponki
garść orzechów ziemnych niesolonych
pół łyżeczki nasion chia
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki ostrej przyprawy do kurczaka/ możecie użyć łagodnej
foremki do pieczenia babki
składniki dresingu:
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5  łyżeczki miodu
0,5 limonki

Sposób przygotowania sałatki

Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy w 1 cm kwadraty, mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i przyprawą do kurczaka – odstawiamy do lodówki. Mango obieramy, kroimy w ok. 0,5 cm paski. Cebulę kroimy w pióra a paprykę w kostkę. Orzechy prażymy na gorącej patelni (bez tłuszczu) przez ok 3-minuty. Otwieramy puszkę kukurydzy i odsączamy. Filety z kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażmy na patelni bez dodatku oleju.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Placki tortilli układamy natłuszczonych oliwą foremek i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 5-7 minut. Wyjmujemy placki po przestygnięciu (jeżeli mamy jedną foremkę czynność tę powtarzamy).

jak zrobić foremki

Przygotowujemy dresing:

W miseczce energicznie  mieszamy ze sobą oliwę miód i sok z połowy limonki.

Sposób podania sałatki:

Do upieczonych miseczek nakładamy na przemian roszponkę, mango, kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę. Wierzch sałatki polewamy dresingiem i posypujemy prażonymi orzeszkami i nasionkami chia. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Smacznego!

Opublikowane:
08.06.2016
ekspansja-smaku
sałatka z kurczakiem i kukurydzą

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

8 komentarzy

  1. kalambury lista napisał(a):

    wygląda przepysznie 😀

  2. księżycowa róża napisał(a):

    Jak kolorowo i smacznie! 🙂

  3. Księżycowo różo , jesteś bardzo miła, dziękuję 🙂

  4. Roberta Ka napisał(a):

    Rewelacja, zdecydowanie muszę wypróbować przepis! 🙂

  5. Karolina napisał(a):

    Salatka pyszna, polecam:) lekka i sycaca, bardzo smaczna:)

  1. 16/03/2017

    […] pora i zioła, a całość polałam oliwą z oliwek, olejem konopnym i octem balsamicznym. Sałatka wyszła bardzo aromatyczna i smaczna. Podczas kupowania składników, zwróćcie uwagę na szpinak. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.