sałatka z kurczakiem i mango
surówki i sałatki

Słodko-ostra sałatka z kurczakiem i mango w miseczkach z tortilli

Lato jest okresem, kiedy przyrządzane przeze mnie posiłki stają się bardziej kolorowe i lżejsze.  W tym czasie dużo kombinuję w kuchni i mam odwagę łączyć ze sobą przeróżne produkty. Szczególnie bliska jest mi mieszanka ostro-słodka z dodatkiem kwaskowej nuty. Do kulinarnych eksperymentów najlepiej nadaje sałatka – jest to wdzięczne danie pod tym względem. Mnogość kombinacji w przypadku składników jest tak wielka, że ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia. 
Mój autorski przepis na sałatkę przyjął się wśród domowników bardzo dobrze. Chłopcy byli zachwyceni nie tylko smakiem, lekkością posiłku, ale również (a nawet przede wszystkim) sposobem podania. Miseczki z placków tortilli zrobiły furorę 😉 Ostry kurczak, soczyste i słodkie mango, chrupiąca czerwona papryka, zielona roszponka, czerwona cebula i oczywiście pyszna kukurydza – polane dresingiem z limonki, miodu i oliwy z oliwek oraz posypane ziarnami chia i prażonymi niesolonymi orzeszkami ziemnymi – to połączenie idealnej w smaku sałatki , którą koniecznie musicie przyrządzić. Gwarantuję Wam, że po jej spróbowaniu wielokrotnie wrócicie po przepis 😉 Uważam, że jest bardzo sytym posiłkiem i spokojnie może zastąpić obiad w letnie, gorące dni.

Sałatka z kurczaka mango w miseczkach z tortilli

składniki sałatki – porcja dla 4 osób:
2 podwójne filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
4 placki tortilli
1 mango
1 cebula
1 papryka
1 pudełko roszponki
garść orzechów ziemnych niesolonych
pół łyżeczki nasion chia
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki ostrej przyprawy do kurczaka/ możecie użyć łagodnej
foremki do pieczenia babki
składniki dresingu:
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5  łyżeczki miodu
0,5 limonki

Sposób przygotowania sałatki

Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy w 1 cm kwadraty, mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i przyprawą do kurczaka – odstawiamy do lodówki. Mango obieramy, kroimy w ok. 0,5 cm paski. Cebulę kroimy w pióra a paprykę w kostkę. Orzechy prażymy na gorącej patelni (bez tłuszczu) przez ok 3-minuty. Otwieramy puszkę kukurydzy i odsączamy. Filety z kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażmy na patelni bez dodatku oleju.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Placki tortilli układamy natłuszczonych oliwą foremek i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 5-7 minut. Wyjmujemy placki po przestygnięciu (jeżeli mamy jedną foremkę czynność tę powtarzamy).

jak zrobić foremki

Przygotowujemy dresing:

W miseczce energicznie  mieszamy ze sobą oliwę miód i sok z połowy limonki.

Sposób podania sałatki:

Do upieczonych miseczek nakładamy na przemian roszponkę, mango, kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę. Wierzch sałatki polewamy dresingiem i posypujemy prażonymi orzeszkami i nasionkami chia. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Smacznego!

Opublikowane:
08.06.2016
ekspansja-smaku
sałatka z kurczakiem i kukurydzą

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close