
Słodko-ostra sałatka z kurczakiem i mango w miseczkach z tortilli
Lato jest okresem, kiedy przyrządzane przeze mnie posiłki stają się bardziej kolorowe i lżejsze. W tym czasie dużo kombinuję w kuchni i mam odwagę łączyć ze sobą przeróżne produkty. Szczególnie bliska jest mi mieszanka ostro-słodka z dodatkiem kwaskowej nuty. Do kulinarnych eksperymentów najlepiej nadaje sałatka – jest to wdzięczne danie pod tym względem. Mnogość kombinacji w przypadku składników jest tak wielka, że ogranicza nas tak naprawdę tylko wyobraźnia.
Mój autorski przepis na sałatkę przyjął się wśród domowników bardzo dobrze. Chłopcy byli zachwyceni nie tylko smakiem, lekkością posiłku, ale również (a nawet przede wszystkim) sposobem podania. Miseczki z placków tortilli zrobiły furorę 😉 Ostry kurczak, soczyste i słodkie mango, chrupiąca czerwona papryka, zielona roszponka, czerwona cebula i oczywiście pyszna kukurydza – polane dresingiem z limonki, miodu i oliwy z oliwek oraz posypane ziarnami chia i prażonymi niesolonymi orzeszkami ziemnymi – to połączenie idealnej w smaku sałatki , którą koniecznie musicie przyrządzić. Gwarantuję Wam, że po jej spróbowaniu wielokrotnie wrócicie po przepis 😉 Uważam, że jest bardzo sytym posiłkiem i spokojnie może zastąpić obiad w letnie, gorące dni.
Sałatka z kurczaka mango w miseczkach z tortilli
składniki sałatki – porcja dla 4 osób:
2 podwójne filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
4 placki tortilli
1 mango
1 cebula
1 papryka
1 pudełko roszponki
garść orzechów ziemnych niesolonych
pół łyżeczki nasion chia
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki ostrej przyprawy do kurczaka/ możecie użyć łagodnej
foremki do pieczenia babki
składniki dresingu:
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki miodu
0,5 limonki
Sposób przygotowania sałatki
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy w 1 cm kwadraty, mieszamy z łyżką oliwy z oliwek i przyprawą do kurczaka – odstawiamy do lodówki. Mango obieramy, kroimy w ok. 0,5 cm paski. Cebulę kroimy w pióra a paprykę w kostkę. Orzechy prażymy na gorącej patelni (bez tłuszczu) przez ok 3-minuty. Otwieramy puszkę kukurydzy i odsączamy. Filety z kurczaka wyjmujemy z lodówki i smażmy na patelni bez dodatku oleju.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Placki tortilli układamy natłuszczonych oliwą foremek i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem 5-7 minut. Wyjmujemy placki po przestygnięciu (jeżeli mamy jedną foremkę czynność tę powtarzamy).
Przygotowujemy dresing:
W miseczce energicznie mieszamy ze sobą oliwę miód i sok z połowy limonki.
Sposób podania sałatki:
Do upieczonych miseczek nakładamy na przemian roszponkę, mango, kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę. Wierzch sałatki polewamy dresingiem i posypujemy prażonymi orzeszkami i nasionkami chia. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Smacznego!
08.06.2016
ekspansja-smaku
Zapisz
Zapisz
Może Ci się spodobać

Sałatka ze szpinakiem
27/01/2017
surówka z kapusty kiszonej
06/02/2016
komentarzy 8
kalambury lista
wygląda przepysznie 😀
Ania z ekspansja smaku
Dziękuje 🙂 Polecam wypróbować, jest na prawdę smaczna i sycąca. W gorące dni spokojnie może zastąpić obiad 🙂
księżycowa róża
Jak kolorowo i smacznie! 🙂
Ania z ekspansja smaku
Księżycowo różo , jesteś bardzo miła, dziękuję 🙂
Roberta Ka
Rewelacja, zdecydowanie muszę wypróbować przepis! 🙂
Ania z ekspansja smaku
Polecam, mam nadzieję że będzie smakować 🙂
Pingback:
Karolina
Salatka pyszna, polecam:) lekka i sycaca, bardzo smaczna:)