Sałatka z białą fasolką i marchwią

W ostatnich tygodniach sałatki coraz częściej królują na moim stole. W tamtym tygodniu sałatka z dodatkiem filetu z kurczaka zastąpiła obiad. W gorące dni nie mamy ochoty na treściwe dania obiadowe, czy gorące zupy. Przepis na sałatkę z białą fasolką i marchwią, jest prosty, nie wymaga od nas specjalnych zdolności, czy dużo wolnego czasu.
Sałatka ułożona na półmisku warstwami, wygląda bardzo apetycznie i niezwykle wykwintnie. Natomiast dzięki połączeniu fasolki i słodkiej marchwi ma wyjątkowy smak i jest nader sycąca :). Polecam wszystkim niezależnie od wyznań czy stosowanych diet. Posmakuje zarówno wegetarianom jak i osobom wcinającym mięso:).

Przepis na sałatkę z białej fasolki i marchwi

składniki:
1 puszka białej fasolki
5 marchewek
1 ser feta sałatkowy
4 liście sałaty lodowej
1/2 opakowania szpinaku baby
1/2 małego pora
2 garści rukoli
4 rzodkiewki
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku

 

Sposób wykonania sałatki

Całe marchewki gotujemy do miękkości ( ok 25-30 minut). W miedzy czasie otwieramy puszkę białej fasolki, odsączamy na durszlaku. Wyjmujemy ser feta z opakowania i kroimy w ok. 1 cm kosteczkę. Rzodkiewki płuczemy, i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Opłukanego i sparzonego wrzątkiem pora kroimy w talarki, a sałatę lodowa rwiemy na kawałki.
Przygotowujemy sos : oliwę z octem balsamicznym mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem -ja dodałam 1/3 łyżeczki pieprzu i 1/3 łyżeczki soli.
Ugotowaną i przestudzoną marchew obieramy i kroimy w plasterki. Składniki sałatki układamy na półmisku warstwowo : szpinak, sałata, rukola, polewamy 2 łyżkami octu balsamicznego. Dalej ser feta, marchew, biała fasolka, por, rzodkiewka reszta sosu. Najlepiej smakuje schłodzona. Sałatkę można również wymieszać w salaterce bez układania warstwami – rzecz gustu 🙂
Smacznego!

Opublikowane:
16.06.2016
ekspansja-smaku
sałatka fit

Zapisz
Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.