Sałatka warstwowa gyros kebab jak zrobić?

Sałatka warstwowa gyros z kurczakiem należy do moich top 10 ulubionych sałatek. Jest sycąca i bardzo smaczna. Można ja przygotować i podać zamiast tradycyjnego obiadu. Jak zrobić sałatkę gyros? Składniki na sałatkę układam warstwami w szklanej salaterce, między warstwy dodaję ketchup i majonez. Efekt jest bardzo ładny, sałatka warstwowa gyros wygląda apetycznie. Ponieważ sałatkę przygotowuje się stosunkowo szybko, robię ją dosyć często, szczególnie w okresie jesienno zimowym, kiedy witaminy są bardzo pożądane. Plusem tej sałatki jest na pewno fakt, że użyte warzywa są surowe (oprócz kukurydzy i ogórków) co daje nam naprawdę prawdziwą bombę witaminową. Sałatka na święta, Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

Sałatka gyros warstwowa

składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 główka kapusty pekińskiej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 3/4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki przyprawy kebab gyros
  • 1 majonez
  • 1 ketchup
  • 4 łyżki oleju
     

Jak zrobić sałatkę warstwową gyros

Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, mieszamy z przyprawą kebab- gyros i olejem, odstawiamy. Ogórki, cebulę i paprykę kroimy w kostkę – cebulę w mniejszą kosteczkę. Kapustę kroimy w cienkie krążki. Mięso smażymy, przestudzone przekładamy do salaterki. Następnie układamy cebulę i smarujemy kolejno ketchupem i majonezem. Następnie układamy ogórki, kukurydzę i paprykę, smarujemy znowu ketchupem i majonezem. Na wierzchu układamy pokrojoną kapustę. Przed podaniem chłodzimy minimum 2 godzinki.
Smacznego!
 

Opublikowane:
15.11.2016
ekspansja smaku

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.