Pieczony łosoś

Pieczony łosoś to świetny pomysł na szybkie, smaczne i zdrowe danie obiadowe. Pieczony łosoś jest szczególnie polecany osobom na diecie, dbających o sylwetkę i o zdrowie. Jest to obiad, który przygotowuję często ponieważ bardzo lubimy wszyscy tę rybę. Dla osób, które jednak nie przepadają za tą rybką, mam propozycję zamiany łososia na inną ulubioną rybę np. na dorsza, mirunę, czy mintaja. Pieczonego łososia można podać z pieczonymi ziemniakami, mieszanką gotowanych na parze warzyw, czy z frytkami – ale to już nie będzie fit. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

Pieczony łosoś przepis

składniki:

  • o,5 kg łososia
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego kolorowego lub czarnego pieprzu
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Pieczony łosoś jak przygotować

Łososia płuczemy, osuszamy ręcznikiem. Następnie mięso kroimy na 3-4 kawałki, solimy i pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy rozmarynem. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia przez ok 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 st.C. 

Gotową rybę możemy podać z pieczonymi warzywami, gotowaną marchewką z groszkiem lub innymi ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Zostaw odpowiedź