rurki z kremem
desery i ciasteczka,  świąteczne

Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem kto ich nie lubi? Myślę, że nie trzeba być wielkim łasuchem, aby skusić się na rurki z kremem budyniowym. Takie ciastka przygotowane we własnej kuchni smakują najlepiej. Muszę szczerze napisać, że czas oczekiwania jest długi, szczególnie dla miłośnika rurek. Ale czas oczekiwania jest sowicie nagrodzony :).
Przepis jest bardzo prosty i mega skuteczny w pobudzaniu kubków smakowych niejednego łasucha ..

 

Rurki z kremem

składniki:
1 ciasto francuskie
2 szklanki mleka
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 kostka miękkiego masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Rurki z kremem sposób przygotowania kremu

W miseczce ucieramy żółtka z cukrem. Do utartych żółtek wlewamy mleko wymieszane wcześniej z mąką ziemniaczaną. Całość przelewamy do garnuszka i na wolnym ogniu gotujemy ciągle ucierając aż masa zgęstnieje.
Studzimy budyń .W osobnej misce ucieramy miękkie masło dodając stopniowo budyń .

Rurki z kremem pieczenie ciasta

Ciasto wyjmujemy z lodówki, kroimy w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurki smarujemy masłem lub
olejem ( jak wygodniej), oprószamy mąką, nawijamy paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Rurki obtaczamy w cukrze, układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy około 10 – 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Studzimy , nabijamy kremem  za pomocą szprycy.
Smacznego!

Opublikowane:
30.11.2015
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 3

  • Agata Andrys

    Aż ślinka cieknie 😉 Mam nadzieję, że w smaku są takie jakie jadłam w dzieciństwie. Ubolewam strasznie nad tym, że w wielu cukierniach rurki ze śmietaną i francuskie rurki z kremem smakują po prostu bezpłciowo. Robione na masie z proszku, ultra lekkie i niesmaczne. Marzy mi się taka rureczka jak te, które kupowała mi mama na spacerach w lokalnej cukierni około 1990 roku. Nie dziwię się normalnie, że ludzie wolą zapłacić nawet kilkadziesiąt złotych więcej za piękny tort (jak z cukierni), który smakuje jak od mamy. Różnica wagowa czasem wynosi nawet dobry kilogram, ale smak tortu na bitej śmietanie z mascarpone jest bezcenny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close