Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem kto ich nie lubi? Myślę, że nie trzeba być wielkim łasuchem, aby skusić się na rurki z kremem budyniowym. Takie ciastka przygotowane we własnej kuchni smakują najlepiej. Muszę szczerze napisać, że czas oczekiwania jest długi, szczególnie dla miłośnika rurek. Ale czas oczekiwania jest sowicie nagrodzony :).
Przepis jest bardzo prosty i mega skuteczny w pobudzaniu kubków smakowych niejednego łasucha ..

 

Rurki z kremem

składniki:
1 ciasto francuskie
2 szklanki mleka
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 kostka miękkiego masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Rurki z kremem sposób przygotowania kremu

W miseczce ucieramy żółtka z cukrem. Do utartych żółtek wlewamy mleko wymieszane wcześniej z mąką ziemniaczaną. Całość przelewamy do garnuszka i na wolnym ogniu gotujemy ciągle ucierając aż masa zgęstnieje.
Studzimy budyń .W osobnej misce ucieramy miękkie masło dodając stopniowo budyń .

Rurki z kremem pieczenie ciasta

Ciasto wyjmujemy z lodówki, kroimy w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurki smarujemy masłem lub
olejem ( jak wygodniej), oprószamy mąką, nawijamy paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Rurki obtaczamy w cukrze, układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy około 10 – 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Studzimy , nabijamy kremem  za pomocą szprycy.
Smacznego!

Opublikowane:
30.11.2015
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

3 komentarze

  1. Agata Andrys napisał(a):

    Aż ślinka cieknie 😉 Mam nadzieję, że w smaku są takie jakie jadłam w dzieciństwie. Ubolewam strasznie nad tym, że w wielu cukierniach rurki ze śmietaną i francuskie rurki z kremem smakują po prostu bezpłciowo. Robione na masie z proszku, ultra lekkie i niesmaczne. Marzy mi się taka rureczka jak te, które kupowała mi mama na spacerach w lokalnej cukierni około 1990 roku. Nie dziwię się normalnie, że ludzie wolą zapłacić nawet kilkadziesiąt złotych więcej za piękny tort (jak z cukierni), który smakuje jak od mamy. Różnica wagowa czasem wynosi nawet dobry kilogram, ale smak tortu na bitej śmietanie z mascarpone jest bezcenny.

  2. Zgadzam się. Ja też unikam przypadkowych cukiernie, Jeżeli muszę kupić coś w cukierni to wybieram jedną jedyną sprawdzoną przeze mnie .Pozdrawiam

  3. Joanna napisał(a):

    Aż mi ślinka cieknie. Bardzo fajne, super blog.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.