Roladki z kurczaka na parze ze szpinakiem

Roladki z kurczaka na parze

Roladki z kurczaka na paprze ze szpinakiem to pyszne danie fit. Dietetyczne roladki ze szpinakiem są przepyszne i do tego bardzo zdrowe. Roladki z kurczaka na parze są wolne od szkodliwych tłuszczy trans, i zawierają mało kalorii ale są bogate w białko. Zjedzenie takiego obiadu daje dużo energii, ale nie tuczy. Uwielbiam tego typu obiady, ponieważ są pyszne i co ważne, nie tuczą. Jeżeli lubicie szpinak tak bardzo jak ja, to musicie spróbować. Roladki te możecie podać z sałatką ze szpinakiem i rukolą oraz z odrobiną pieczonych ziemniaków.
Polecam również przepis na duszone filety z kurczaka.

Roladki z kurczaka na parze ze szpinakiem

składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
4 plasterki żółtego sera [możecie z niego zrezygnować, wtedy będzie jeszcze bardziej fit 🙂 ]
100 g świeżego szpinaku lub mrożonego
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól i pieprz do smaku

Roladki z kurczaka na parze wykonanie

Filety płuczemy, suszymy, jeśli są grube przecinamy wzdłużnie i każdy kawałek delikatnie rozbijamy. Świeży szpinak przekładamy na suchą patelnię i podgrzewamy aż stanie się miękki, mieszamy co chwilkę. Podgrzewanie trwa około 2-3 minut. Jeśli macie mrożony szpinak, rozmrażacie go na sitku, najlepiej dwie godziny przed przygotowaniem obiadu. Rozmrożony szpinak należy odcisnąć.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szpinakiem, jajkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy kawałek mięsa kładziemy plasterek żółtego sera oraz porcję szpinaku. Zawijamy roladki.
Roladki można ugotować  na dwa sposoby. Pierwszy to w specjalnym parowarze elektrycznym – układamy mięso na szufladkę i włączamy parowar na ok 20 minut.
Drugi sposób to ugotowanie roladek w metalowym sitku i garnku – do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wkładamy sitko, tak aby nie dotykało wody, układamy roladki, przykrywamy pokrywką i gotujemy na paprze przez ok. 20 minut.
Gotowe roladki podajemy z sałatką i ziemniaczkami.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

3 komentarze

  1. Wika napisał(a):

    Pozwolę sobie na modyfikację i dodam ser feta do szpinaku. Podzielę się wrażeniami.

  2. jula napisał(a):

    Kurczak ze szpinakiem to ogólnie bardzo dobre połączenie i dość zdrowe. Ja przekonałam się do szpinaku dopiero w zeszłym roku właśnie dzięki połączeniu z kurczakiem. A ten przepis na pewno przetestuję 🙂

  1. 19/04/2017

    […] Sałatka ze szpinakiem i roszponką należy do bardzo zdrowych sałatek. Można ją spożyć jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu np. do roladek z kurczaka. Do sałatki dodałam także pomidorki, paprykę, pora i zioła, a całość polałam oliwą z oliwek, olejem konopnym i octem balsamicznym. Sałatka wyszła bardzo aromatyczna i smaczna. Podczas kupowania składników, zwróćcie uwagę na szpinak. Polecam zakup szpinaku Baby, jest bardzo smaczny i moim skromnym zdaniem najlepszy. Sałatkę można podać jako dodatek do dietetycznych roladek z kurczaka na parze. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.