rolada makowa
ciasta i torty,  świąteczne

Rolada makowa drożdżowa

 


Święta tuż tuż czas więc pomyśleć o wypiekach. W tym roku na Święta Bożego Narodzenia królować u mnie będzie rolada makowa. Myślę, że jest to klasyczne ciasto, bez którego święta nie byłyby tak smaczne i pachnące:). Rolada makowa, na którą daję Wam przepis jest z puszystego drożdżowego ciasta, w które została zawinięta pyszna i wilgotna masa makowa. Ciasto jest proste w przygotowaniu, myślę że każdy da sobie z nim radę. Ta strucla z makiem świetnie się prezentuje pośród ryby, sałatek, uszek i barszczu :). Oczywiście możecie go upiec nie tylko na święta, ciasto zawsze dobrze smakuje.

Drożdżowa rolada makowa

składniki na ciasto:
1 kg mąki tortowej
4 jajka
1 kostka margaryny
3/4 szklanka cukru
10 dag drożdży
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
szczypta soli


składniki na masę makową:
60 dag maku
6 jaj
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
bakalie (rodzynki, orzechy, migdały)
aromat rumowy lub migdałowy

 

Jak zrobić roladę makową

Przygotowujemy ciasto:  Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z oboma cukrami na gładką masę, dodajemy roztarte uprzednio drożdże z dwoma łyżeczkami cukru i miękką margarynę i dalej ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mieszamy drewnianą łyżką i wyrabiamy ręcznie. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i czekamy aż wyrośnie.
Przygotowujemy masę makową: Mak płuczemy i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mak odsączamy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a żółtka ucieramy z cukrem, dodają po trochu margarynę. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy zmielony mak., bakalie, aromat i pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy masę i zawijamy. Każdą strucle układamy w keksówkach i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 st.C.
Smacznego!

Opublikowane:
13.12.2016
ekspansja smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close