Rolada biszkoptowa zgalaretką i kremem

rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa jest bardzo delikatna z lekkim kremem budyniowym i galaretką. Rolada jest pyszna, nie za słodka, a przygotowanie jej jest bardzo proste. Zapewniam Was że nie potrzeba wielkich zdolności kulinarnych aby stworzyć smaczną roladę, która posmakuje każdemu. Ciasto to możecie podać z pyszną kawą late udekorowaną bitą śmietaną. Rolada nie należy do sezonowych wypieków więc bez zastanowienia możecie ją zrobić o każdej porze roku :). Biszkopt, który użyłam do rolady jest taki sam jak w przepisie na biszkopt z jabłkami. Miękki, delikatny i dobrze się roluje. Koniecznie spróbujcie! Jeżeli planujecie przyjęcie oprócz rolady możecie upiec pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem waniliowym. 

Przepis na roladę biszkoptową z kremem i galaretką

składniki na biszkopt:

  • 8 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 g cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 6 dag mąki ziemniaczanej

składniki na krem:

  • 1,5 saszetki budyniu lub 1 porcja z przepisu na budyń
  • 200 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

ponadto :

  • 1 galaretka

Jak zrobić roladę z kremem i galaretką?

Jajka wbijamy do misy i ucieramy razem z cukrami na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.Ciasto przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem pergaminowym i posmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st.C.
W między czasie przygotowujemy galaretkę rozpuszczając ją w 300 ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia w długim i wąskim pudełku – jeżeli takiego nie macie możecie galaretkę przelać na głęboki talerz, po stężeniu pokroić nożem na paski.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją w przepisie na budyń. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładką masę.
Wyciągamy biszkopt razem z papierem pergaminowym i zawijamy w rulon, odkładamy do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt delikatnie odwijamy, środek smarujemy kremem, na jednym boku kładziemy pasek galaretki i zawijamy – w ten sposób galaretka znajdzie się w środku. Roladę owijamy bawełnianą ściereczką lub folią aluminiową i przekładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Smacznego!

Opublikowane:
09.11.2016
ekspansja smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

13 komentarzy

  1. Izaa napisał(a):

    ale smakowita ta rolada

  2. Kasia M. napisał(a):

    Wygląda wyśmienicie 🙂

  3. Anna M napisał(a):

    Bardzo ładnie wygląda

  4. Anna M napisał(a):

    Bardzo ładnie wygląda

  5. Unknown napisał(a):

    Ja mam pytanie gdzie w przepisie są jajka i ich ilość ????

  6. Anonimowy napisał(a):

    Czy wystudzony biszkopt nie popęka w momencie zwijania go z masą? A może najpierw upieczony, jeszcze gorący biszkopt zwinąć w rulon, (w ściereczkę)? Dopiero po wystudzeniu delikatnie rozwinąć, posmarować kremem budyniowym, włożyć w środek paski galaretki i zwinąć ciasno w rulon. Tak przygotowaną roladę zawinąć w pergamin i wstawić do lodówki.

  7. Margaret napisał(a):

    Ale pyszności, a jaki smak galaretki użyłaś?

  1. 16/09/2017

    […] je uwielbiają. Polecam je przygotować oprócz jakiegoś pysznego ciasta np.  kopca kreta czy rolady. Jeśli chcecie przyjemnie i słodko spędzić pochmurny dzień, ślimaczki rozchmurzą każdą […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.