ciasto z makiem
ciasta i torty,  świąteczne

Pyszny makowiec z bezą i kruszonką

Pyszny makowiec z bezą i kruszonką to idealne ciasto na święta ale nie tylko. Ciasto z makiem jest pyszne, wilgotne i szybko znika ze stołu. Kruche ciasto z makiem nie należało do moich ulubionych ciast dopóki nie upiekłam tego ciasta. Naprawdę nie lubiłam makowców w żadnej wersji odkąd pamiętam. W święta wolałam jadać szarlotkę albo sernika. Tak naprawdę takie ciasto z dodatkiem maku polubiłam dopiero niedawno, być może dorosłam do takiego rodzaju wypieków 🙂 Jednak iż mimo lubię już makowce to i tak zawsze piekę z gotowej masy makowej.  Taką gotową masę makową możecie zrobić sami lub sobie sprawę ułatwić i użyć gotowej masy makowej. Ja z uwagi na mało wolnego czasu, użyłam gotowej masy makowej z Lidla ponieważ przeglądając gazetki na stronie Blix, ceny interesujących mnie artykułów spożywczych były najtańsze. Podaję Wam link do aktualnych gazetek Lidla: gazetki lidl 

 

Pyszny makowiec z bezą i kruszonką przepis

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Czas pracy:
  • 100 g masła miękkiego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 900 g gotowej masy makowej z puszki
  • 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
Piana z białek:
  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
Maślana kruszonka:
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej tortowej

 

Pyszny makowiec z bezą i kruszonką sposób przygotowania

Wszystkie składniki szybko zagniatamy dłońmi, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce około godzinkę. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 35×25 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy przez ok. 15 minut w 190 st.C.
Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close