
Pyszna zupa pomidorowa z ryżem na bulionie
Zupa pomidorowa, którą robię nie tylko w poniedziałek po niedzielnym rosole. Często w środku tygodnia gotuję zupę pomidorową, ponieważ uwielbiam jej intensywny smak. Pomidorówka z ryżem to zgrany duet. Do przyrządzenia tej pysznej zupy używam mięsa z kurczaka, więc troszkę oczek w niej możemy znaleźć – ale bez obawy, po zjedzeniu jednego talerza z pomidorówką, nie przytyjemy :).
Zupa pomidorowa
składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
2 skrzydełka
3/4 koncentratu pomidorowego
2 litry wody
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
sól do smaku
natka pietruszki
ponadto
250 gram ryżu basmati 1 litr wody 1 1/2 łyżka soli
Zupa pomidorowa sposób przygotowania
Mięso myjemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy, solimy jedną łyżką i stawiamy na małym ogniu. Warzywa obieramy, kroimy w paski ( cebulę nie kroimy ) i dodajemy do zupy. Gotujemy ok 1 godziny, po czym dodajemy koncentrat, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. W razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem ewentualnie 1/2 małą łyżeczką cukru.
Podczas gotowania się bulionu przygotowujemy ryż. Ja używam basmati pakowany po 500 gram ( nie ekspresowy w torebeczkach )
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy ryż, sól i gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu się wody ryż gotujemy ok 8-10 minut. Cedzimy i hartujemy zimna wodą.
Sposób podania :
Nakładamy na talerzu kilka łyżek ryżu i zalewamy zupa pomidorową i posypujemy zieloną natką pietruszki.
Smacznego!
16.03.2016
ekspansjasmaku.pl
Może Ci się spodobać

Kremowa zupa z fasolki szparagowej
06/08/2016
Zupa z dyni z kokosem
29/10/2018
komentarze 4
Angelikaa
Klasyczna pomidorowa. Genialna na lekko chłodne dni!
Ania z ekspansja smaku
Dokładnie! Pomidorówka jest na prawdę pachnąca i smaczna, a podana z ryżem daje uczucie sytości na długo 🙂
Iga z dietmap
serdecznie polecam wersję z pieczonych pomidorów. jest prawdziwie mięsista, aromatyczna, wspaniała! najbardziej lubię podawaną z grzanką. super
Ania z ekspansja smaku
Iga, Twoja zupa na pewno jest pyszna 🙂