pizza z kurczakiem
dania główne

Pyszna pizza z kurczakiem i szpinakiem sprawdzony przepis

 

Pizza z kurczakiem i szpinakiem to niego w gębie. O tym, że pizza to nasze ulubione danie
pisałam już wcześniej 🙂 I powiem Wam, że mimo iż pizza do
dietetycznych posiłków nie należy, robię ją dosyć często i nie mam
wyrzutów sumienia ;). Bo jak je mieć kiedy je się z przyjemnością?
Pyszne , miękkie ciasto, obficie posmarowane, pachnącym czosnkiem sosem
pomidorowym, posypane dużą ilością żółtego sera , szpinakiem , ziołowym
kurczakiem i pieczarkami….. tak mniej więcej mogę opisać pizzę , która
skradła nam serce  🙂
Jeśli z jakiś powodów nie odpowiadają Wam te składniki , sprawdźcie przepis na wiejską pizzę.

Przepis na pizzę ze szpinakiem

składniki na ciasto:
1/3 opakowania świeżych drożdży
70 dkg mąki pszennej
1/3 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
50 ml oleju lub oliwy z oliwek
300-350 ml ciepłej przegotowanej wody
sos pomidorowy :
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
50 ml przegotowanej chłodnej wody
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju lub oliwy
dodatki do pizzy:
15 dkg żółtego sera
15 dkg pieczarek
1 filet z kurczaka
10-15 listków szpinaku
tymianek
oliwa z oliwek

Jak zrobić pizzę

Mleko podgrzewamy – ma być ciepłe a nie gorące! Dodajemy drożdże i cukier ,
mieszamy dosypujemy kilka łyżek tworząc zacier. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 10-15 minut.
Do wyrośniętej masy dosypujemy resztę mąki i sól oraz  dolewamy olej i
wodę. Mieszamy i ugniatamy ciasto . Ma być miękkie. jeżeli z jakiegoś
powodu ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody, jeżeli jest
za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Wyrobione miękkie ciasto przykrywamy
i odstawiamy do wyrośnięcia , 30 minut powinno wystarczyć.
W między czasie robimy sos pomidorowy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z
przegotowana wodą, dosypujemy przyprawy. Czosnek rozgniatamy w
moździerzu, jeżeli takowego nie mamy ciachamy czosnek na deseczce z
szczyptą soli. Dodajemy do sosu. Jeżeli wydaje się nam że sos jest zbyt
kwaśny możemy go jeszcze odrobinkę pocukrować .
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Kurczaka kroimy w kostkę . W miseczce mieszamy 1 łyżkę oliwy z oliwek z 1/2 łyżeczki tymianku i 1/5 łyżeczki soli. Dodajemy do marynaty kurczaka i odstawiamy do lodówki. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy, smarujemy sosem pomidorowym , układamy
pieczarki, kurczaka, szpinak i ser. Pieczemy w piekarniku ok 10 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
23.05.2016
ekspansja-smaku
 

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close