Menu

Pyszna pizza z kurczakiem i szpinakiem sprawdzony przepis

 

Pizza z kurczakiem i szpinakiem to niego w gębie. O tym, że pizza to nasze ulubione danie
pisałam już wcześniej 🙂 I powiem Wam, że mimo iż pizza do
dietetycznych posiłków nie należy, robię ją dosyć często i nie mam
wyrzutów sumienia ;). Bo jak je mieć kiedy je się z przyjemnością?
Pyszne , miękkie ciasto, obficie posmarowane, pachnącym czosnkiem sosem
pomidorowym, posypane dużą ilością żółtego sera , szpinakiem , ziołowym
kurczakiem i pieczarkami….. tak mniej więcej mogę opisać pizzę , która
skradła nam serce  🙂
Jeśli z jakiś powodów nie odpowiadają Wam te składniki , sprawdźcie przepis na wiejską pizzę.

Przepis na pizzę ze szpinakiem

składniki na ciasto:
1/3 opakowania świeżych drożdży
70 dkg mąki pszennej
1/3 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
50 ml oleju lub oliwy z oliwek
300-350 ml ciepłej przegotowanej wody
sos pomidorowy :
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
50 ml przegotowanej chłodnej wody
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju lub oliwy
dodatki do pizzy:
15 dkg żółtego sera
15 dkg pieczarek
1 filet z kurczaka
10-15 listków szpinaku
tymianek
oliwa z oliwek

Jak zrobić pizzę

Mleko podgrzewamy – ma być ciepłe a nie gorące! Dodajemy drożdże i cukier ,
mieszamy dosypujemy kilka łyżek tworząc zacier. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 10-15 minut.
Do wyrośniętej masy dosypujemy resztę mąki i sól oraz  dolewamy olej i
wodę. Mieszamy i ugniatamy ciasto . Ma być miękkie. jeżeli z jakiegoś
powodu ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody, jeżeli jest
za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Wyrobione miękkie ciasto przykrywamy
i odstawiamy do wyrośnięcia , 30 minut powinno wystarczyć.
W między czasie robimy sos pomidorowy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z
przegotowana wodą, dosypujemy przyprawy. Czosnek rozgniatamy w
moździerzu, jeżeli takowego nie mamy ciachamy czosnek na deseczce z
szczyptą soli. Dodajemy do sosu. Jeżeli wydaje się nam że sos jest zbyt
kwaśny możemy go jeszcze odrobinkę pocukrować .
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Kurczaka kroimy w kostkę . W miseczce mieszamy 1 łyżkę oliwy z oliwek z 1/2 łyżeczki tymianku i 1/5 łyżeczki soli. Dodajemy do marynaty kurczaka i odstawiamy do lodówki. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy, smarujemy sosem pomidorowym , układamy
pieczarki, kurczaka, szpinak i ser. Pieczemy w piekarniku ok 10 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
23.05.2016
ekspansja-smaku
 

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , , , , ,

10 thoughts on “Pyszna pizza z kurczakiem i szpinakiem sprawdzony przepis”

  1. Niemodelka pisze:

    Wygląda bardzo smakowicie! 🙂

    1. Dziękuję, to jedna z nielicznych wersji pizzy ,którą uwielbiamy 🙂

  2. agdwarszawa pisze:

    Wygląda pysznie 🙂 Ale ja zawsze robię sos pomidorowy z puszki pomidorów. Nie wiem dlaczego, ale koncentrat ma taki strasznie kwaśny posmak, którego trudno mi się pozbyć nawet po dodaniu ogromu przypraw.

    1. aby pozbyć się kwaśnego posmaku z sosu wystarczy dodać małą łyżeczkę cukru:) Ja osobiście nie używam produktów z puszek, uważam że nie są zdrowe 😉

  3. Wygląda przepysznie!!! 🙂

    1. księżycowa róża – jak ładna nazwa 🙂 Pizza jest naprawdę smaczna 🙂

  4. domiNO pisze:

    Oh, nie popadajmy w paranoję – domowa pizza z takimi dodatkami jak powyżej to bardzo dobra opcja na pożywny posiłek 🙂

    1. tak, pożywna i smaczna 😉

  5. AleTorcik pisze:

    Wygląda pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.