
Pyszna pizza z kurczakiem i szpinakiem sprawdzony przepis
Pizza z kurczakiem i szpinakiem to niego w gębie. O tym, że pizza to nasze ulubione danie
pisałam już wcześniej 🙂 I powiem Wam, że mimo iż pizza do
dietetycznych posiłków nie należy, robię ją dosyć często i nie mam
wyrzutów sumienia ;). Bo jak je mieć kiedy je się z przyjemnością?
Pyszne , miękkie ciasto, obficie posmarowane, pachnącym czosnkiem sosem
pomidorowym, posypane dużą ilością żółtego sera , szpinakiem , ziołowym
kurczakiem i pieczarkami….. tak mniej więcej mogę opisać pizzę , która
skradła nam serce 🙂
Jeśli z jakiś powodów nie odpowiadają Wam te składniki , sprawdźcie przepis na wiejską pizzę.
Przepis na pizzę ze szpinakiem
składniki na ciasto:
1/3 opakowania świeżych drożdży
70 dkg mąki pszennej
1/3 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
50 ml oleju lub oliwy z oliwek
300-350 ml ciepłej przegotowanej wody
sos pomidorowy :
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
50 ml przegotowanej chłodnej wody
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju lub oliwy
dodatki do pizzy:
15 dkg żółtego sera
15 dkg pieczarek
1 filet z kurczaka
10-15 listków szpinaku
tymianek
oliwa z oliwek
Jak zrobić pizzę
Mleko podgrzewamy – ma być ciepłe a nie gorące! Dodajemy drożdże i cukier ,
mieszamy dosypujemy kilka łyżek tworząc zacier. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 10-15 minut.
Do wyrośniętej masy dosypujemy resztę mąki i sól oraz dolewamy olej i
wodę. Mieszamy i ugniatamy ciasto . Ma być miękkie. jeżeli z jakiegoś
powodu ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody, jeżeli jest
za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Wyrobione miękkie ciasto przykrywamy
i odstawiamy do wyrośnięcia , 30 minut powinno wystarczyć.
W między czasie robimy sos pomidorowy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z
przegotowana wodą, dosypujemy przyprawy. Czosnek rozgniatamy w
moździerzu, jeżeli takowego nie mamy ciachamy czosnek na deseczce z
szczyptą soli. Dodajemy do sosu. Jeżeli wydaje się nam że sos jest zbyt
kwaśny możemy go jeszcze odrobinkę pocukrować .
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Kurczaka kroimy w kostkę . W miseczce mieszamy 1 łyżkę oliwy z oliwek z 1/2 łyżeczki tymianku i 1/5 łyżeczki soli. Dodajemy do marynaty kurczaka i odstawiamy do lodówki. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy, smarujemy sosem pomidorowym , układamy
pieczarki, kurczaka, szpinak i ser. Pieczemy w piekarniku ok 10 minut.
Smacznego!
23.05.2016
ekspansja-smaku
Zapisz
Zapisz
Może Ci się spodobać

Pierogi leniwe z ziemniakami na słodko
06/07/2016
Kotlety z kalafiora
17/10/2016
komentarzy 10
Niemodelka
Wygląda bardzo smakowicie! 🙂
Ania z ekspansja smaku
Dziękuję, to jedna z nielicznych wersji pizzy ,którą uwielbiamy 🙂
agdwarszawa
Wygląda pysznie 🙂 Ale ja zawsze robię sos pomidorowy z puszki pomidorów. Nie wiem dlaczego, ale koncentrat ma taki strasznie kwaśny posmak, którego trudno mi się pozbyć nawet po dodaniu ogromu przypraw.
Ania z ekspansja smaku
aby pozbyć się kwaśnego posmaku z sosu wystarczy dodać małą łyżeczkę cukru:) Ja osobiście nie używam produktów z puszek, uważam że nie są zdrowe 😉
księżycowa róża
Wygląda przepysznie!!! 🙂
Ania z ekspansja smaku
księżycowa róża – jak ładna nazwa 🙂 Pizza jest naprawdę smaczna 🙂
domiNO
Oh, nie popadajmy w paranoję – domowa pizza z takimi dodatkami jak powyżej to bardzo dobra opcja na pożywny posiłek 🙂
Ania z ekspansja smaku
tak, pożywna i smaczna 😉
Pingback:
AleTorcik
Wygląda pysznie!