Menu

Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

 

Racuchy z jabłkami bez drożdży to bardzo elastyczne danie. Możemy je przyrządzić jako drugie danie, śniadanie podwieczorek lub jako deser. U mnie, zazwyczaj zajadamy się racuchami po pierwszym daniu który jest w postaci jakiejś pysznej zupy 🙂 Przepis, który wam podaję jest bardzo prosty i nie skomplikowany w skład którego wchodzą produkty, które raczej znajdziecie w swojej kuchni bez konieczności wyjścia do sklepu. Jeżeli nie macie jabłek możecie zastąpić je jakimiś innymi owocami.

Racuchy z jabłkami bez drożdży

Składniki :

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
2-3 jabłka
1cukier waniliowy 
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder ( do posypania gotowych racuchów)
olej ( do smażenia )
 

Sposób przygotowania :

Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, wbijamy jajko i mieszamy mikserem ok 2-3 minut. Masa musi być bez grudek. 
 Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżką porcje ciasta na którą kładziemy łyżkę startych jabłek i przykrywamy łyżką ciasta. Smażymy racuchy z obu stron na wolnym ogniu aby usmażyły się w środku. Gotowe racuszki podajemy posypane cukrem pudrem.
 
Smacznego!

Opublikowane:
15.01.2016
ekspansj-smaku.pl
 

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.