pasztet z ryby
ryby i owoce morza,  śniadania i kolacje,  wegetarińskie

Pasztet z ryby np: leszcza

Pasztet z ryby jest wspaniałym dodatkiem z którym chleb nie jedno ma imię. Pasztety tak naprawdę możemy wykonać praktycznie z wszystkiego co jest jadalne :). Myślę więc, że wkrótce na moim blogu znajdziecie swój ulubiony sposób na domowy pasztet z pośród dostępnych przepisów ;). Pasztet z ryby – ja zrobiłam z leszcza- jest bardzo delikatny i smaczny. Wbrew pozorom nie czuć zapachu ryby, ponieważ przed zmieleniem została ugotowana w bulionie warzywnym, bez skóry. Dodatkowo na liście składników znajdują się jajka, włoszczyzna,  pieczarki które skutecznie równoważą smak i zapach. Pasztet z leszcza jest świetną alternatywą dla osób, które lubią tę rybę ale nie mają już sił walczyć z ogromną ilością ości, które w sobie ma. Śniadanie z dodatkiem pasztetu, będzie pożywne i bardzo smaczne.

Pasztet z ryby

składniki:
1 ryba ok 1,5 kg
4 duże marchewki
2 duże pietruszki
3cebule 
50dag pieczarek
5jaj 
3 żółtka  
2łyżki masła
2-3 łyżki natki z pietruszki
3-4 łyżki  majonezu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka bułki tartej
1 mały listek laurowy 
2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
1 łyżka soku z cytryny 
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta cukru, sól, pieprz 
1bułka
5-6 łyżek  mleka
 

Jak zrobić pasztet z ryby

Leszcza sprawiamy, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym,nacieramy solą i  odstawiamy do lodówki na godzinę . W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny, jednej cebuli, przypraw, skórek oraz soku z cytryny a następnie przecedzamy. Rybę układamy w płaskim garnku, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy rybę i z ostudzonej ściągamy skórę oraz przebieramy z ości. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, razem z wcześniej obranymi i pokrojonymi pieczarkami. Bułkę namaczamy w mleku,  jajka gotujemy na twardo. Mięso z leszcza, cebulę, pieczarki , ugotowane jajka, odciśniętą bułkę z mleka oraz warzywa,
które odcedziliśmy wcześniej z bulionu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa- mieląc przez drobne sitko. Powstałą masę doprawiamy solą , pieprzem, szczyptą cukru, odrobina gałki muszkatołowej oraz dodajemy majonez i surowe żółtka.  
Teraz wszystkie składniki ucieramy aż do uzyskania puszystej masy. Wyciągamy długą i wąską blaszkę tzw. keksówkę, smarujemy wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej pasztet i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, ok 170 stopni  i pieczemy około 50-55 minut .
Pasztet podajemy z świeżym pomidorem lub ulubionymi sosami ( ja, bardzo lubię z ostrą musztardą :] ). 
 pasztet z ryby
Smacznego!

Opublikowane:
30.04.2016
ekspansjasmaku.pl

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close