
Pasztet z ryby np: leszcza
Pasztet z ryby jest wspaniałym dodatkiem z którym chleb nie jedno ma imię. Pasztety tak naprawdę możemy wykonać praktycznie z wszystkiego co jest jadalne :). Myślę więc, że wkrótce na moim blogu znajdziecie swój ulubiony sposób na domowy pasztet z pośród dostępnych przepisów ;). Pasztet z ryby – ja zrobiłam z leszcza- jest bardzo delikatny i smaczny. Wbrew pozorom nie czuć zapachu ryby, ponieważ przed zmieleniem została ugotowana w bulionie warzywnym, bez skóry. Dodatkowo na liście składników znajdują się jajka, włoszczyzna, pieczarki które skutecznie równoważą smak i zapach. Pasztet z leszcza jest świetną alternatywą dla osób, które lubią tę rybę ale nie mają już sił walczyć z ogromną ilością ości, które w sobie ma. Śniadanie z dodatkiem pasztetu, będzie pożywne i bardzo smaczne.
Pasztet z ryby
składniki:
1 ryba ok 1,5 kg
4 duże marchewki
2 duże pietruszki
3cebule
50dag pieczarek
5jaj
3 żółtka
2łyżki masła
2-3 łyżki natki z pietruszki
3-4 łyżki majonezu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka bułki tartej
1 mały listek laurowy
2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta cukru, sól, pieprz
1bułka
5-6 łyżek mleka
Jak zrobić pasztet z ryby
Leszcza sprawiamy, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym,nacieramy solą i odstawiamy do lodówki na godzinę . W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny, jednej cebuli, przypraw, skórek oraz soku z cytryny a następnie przecedzamy. Rybę układamy w płaskim garnku, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy rybę i z ostudzonej ściągamy skórę oraz przebieramy z ości. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, razem z wcześniej obranymi i pokrojonymi pieczarkami. Bułkę namaczamy w mleku, jajka gotujemy na twardo. Mięso z leszcza, cebulę, pieczarki , ugotowane jajka, odciśniętą bułkę z mleka oraz warzywa,
które odcedziliśmy wcześniej z bulionu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa- mieląc przez drobne sitko. Powstałą masę doprawiamy solą , pieprzem, szczyptą cukru, odrobina gałki muszkatołowej oraz dodajemy majonez i surowe żółtka.
Teraz wszystkie składniki ucieramy aż do uzyskania puszystej masy. Wyciągamy długą i wąską blaszkę tzw. keksówkę, smarujemy wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej pasztet i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, ok 170 stopni i pieczemy około 50-55 minut .
Pasztet podajemy z świeżym pomidorem lub ulubionymi sosami ( ja, bardzo lubię z ostrą musztardą :] ).
Smacznego!
30.04.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz
Może Ci się spodobać

Paluszki rybne domowe
27/03/2017
Pieczony łosoś
14/01/2019
komentarze 2
Kulinarne Inspiracje Futki
Wspaniały, pożywny i niezwykle smakowity pasztet rybny 🙂 Pycha! <3
Tapenda
Piękne składniki więc i pasztet dobry. chętnie bym sie potrzęstowała.
Pozdrawiam serdecznie
Kasia