Przepis na pyszne ptysie

Ptysie to ciastka, które cieszą i oko i podniebienie. Małe, chrupiące krążki ciasta pokryte pyszną masą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Masa budyniowa jest bardzo gładka i delikatna. Ciasto parzone, przygotowuje się tak samo jak na karpatkę. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Ciasto piecze się krótko, a w międzyczasie można przygotować krem. Ptysie są bardzo chętnie wcinane przez dzieci dlatego można je przygotować na np. urodziny. Przygotowanie ptysi na deser to wspaniały pomysł 🙂

Przepis  na ptysie :

składniki na ciasto
20 dkg mąki
6 jajek
100g masła
1 szklanka wody
sól do smaku
składniki na krem
1 ½ kostki masła
2 budynie u gotowane w 0,75 litra mleka

Jak zrobić ptysie

Zagotowujemy w garnuszku szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Gdy dojdzie do wrzenia wsypujemy mąkę i mieszamy uważając aby się nie przypaliło. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku. Wyrabiamy. Na blaszce wysmarowanej masłem  formujemy płaskie kółka na za pomocą łyżki. Pieczemy w 200`C około 20 minut.
Krem:

Do miękkiego masła (najlepiej masło wyciągnąć podczas pieczenia ciasta na ptysie)dodajemy partiami dobrze wystudzony budyń i miksujemy.

Zimne ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem budyniowym. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !

Opublikowane:
30.11.2015
ekspansjasmaku.pl

 

 

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. Patrycja Halas napisał(a):

    Dlaczego masa budyniowa jest rzadka pomimo że budyń sam wystygł nie był mieszany. Rozplywa sie po nalozeniu szpryca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.