Menu

Przepis na pyszne ptysie

Ptysie to ciastka, które cieszą i oko i podniebienie. Małe, chrupiące krążki ciasta pokryte pyszną masą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Masa budyniowa jest bardzo gładka i delikatna. Ciasto parzone, przygotowuje się tak samo jak na karpatkę. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Ciasto piecze się krótko, a w międzyczasie można przygotować krem. Ptysie są bardzo chętnie wcinane przez dzieci dlatego można je przygotować na np. urodziny. Przygotowanie ptysi na deser to wspaniały pomysł 🙂

Przepis  na ptysie :

składniki na ciasto
20 dkg mąki
6 jajek
100g masła
1 szklanka wody
sól do smaku
składniki na krem
1 ½ kostki masła
2 budynie u gotowane w 0,75 litra mleka

Jak zrobić ptysie

Zagotowujemy w garnuszku szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Gdy dojdzie do wrzenia wsypujemy mąkę i mieszamy uważając aby się nie przypaliło. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku. Wyrabiamy. Na blaszce wysmarowanej masłem  formujemy płaskie kółka na za pomocą łyżki. Pieczemy w 200`C około 20 minut.
Krem:

Do miękkiego masła (najlepiej masło wyciągnąć podczas pieczenia ciasta na ptysie)dodajemy partiami dobrze wystudzony budyń i miksujemy.

Zimne ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem budyniowym. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !

Opublikowane:
30.11.2015
ekspansjasmaku.pl

 

 

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , ,

2 thoughts on “Przepis na pyszne ptysie”

  1. Dlaczego masa budyniowa jest rzadka pomimo że budyń sam wystygł nie był mieszany. Rozplywa sie po nalozeniu szpryca

    1. najprawdopodobniej jest to wina budyniu. Gotowe produkty mają to do siebie, że czasami pochodzą z wadliwych partii. Możesz spróbować uratować masę dodając do niej 2-3 łyżki kaszy mannej. Sprawdź też przepis na domowy budyń : http://ekspansja-smaku.blogspot.com/2016/03/jak-zrobic-budyn-w-domu.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.