
Przepis na Lasagne ( lazania) bez sosu beszamelowego
Przepis na Lasagne czyli pisząc i mówiąc po naszemu- lazanie, znalazłam jeszcze kiedyś w starej gazecie kulinarnej. Muszę Wam się przyznać, ze w oryginalnym przepisie był sos beszamelowy, ale z uwagi na to, że moje dziecko nie przepada za tym sosem, a na lazanie miało ochotę, dzięki oglądaniu bajki o kocie Garfieldzie musiałam zrezygnować z tegoż właśnie sosu. Muszę skromnie napisać, że lazania wyszła naprawdę bardzo smacznie. Koniecznie spróbujcie. Jeśli jednak nie macie ochoty na lazanie to może spróbujecie przepisu na Chicken burger.
Przepis na lazanie w sosie pomidorowym
Składniki :
50 dag
mięsa mielonego wieprzowego
mięsa mielonego wieprzowego
1 puszka
pomidorów w kawałkach
pomidorów w kawałkach
1 mały
koncentrat pomidorowy
koncentrat pomidorowy
300 ml wody
2 cebule
2 ząbki
czosnku
1makaron
lazania
30 dag
żółtego sera
sól i pieprz
2 cebule
2 ząbki
czosnku
1makaron
lazania
30 dag
żółtego sera
sól i pieprz
bazylia
oregano
olej
olej
Przegotowanie mięsa z sosem pomidorowym :
Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem oleju , posiekaną w kosteczkę cebulą i
czosnkiem. Co kilka sekund mieszamy mięso aby nam się nie przypaliło , pod koniec smażenia dodajemy
pomidory z puszki , koncentrat pomidorowy , wodę i przyprawiamy do smaku solą,
pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy.
czosnkiem. Co kilka sekund mieszamy mięso aby nam się nie przypaliło , pod koniec smażenia dodajemy
pomidory z puszki , koncentrat pomidorowy , wodę i przyprawiamy do smaku solą,
pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy.
UWAGA!
Ważne aby sosu było dużo , aby lazania nie była sucha a makaron twardy !
Jak złożyć lazanie
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na przemian makaron , sos z mięsem , ser , itd .
Ostatnia warstwa musi się składać z mięsa w sosie posypanym serem.
lazanie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 35-40 minut.
SMACZNEGO !
Opublikowane:
08.01.2016
ekspansja-smaku
08.01.2016
ekspansja-smaku
Zapisz
REKLAMA

Poprzedni
Domowy napój pomarańczowy
Może Ci się spodobać

Gołąbki z młodej kapusty – palce lizać!
12/07/2017
Domowe kluski śląskie bardzo smaczne
20/02/2016
komentarze 2
Pingback:
Pingback: