Przepis na Lasagne
dania główne

Przepis na Lasagne ( lazania) bez sosu beszamelowego

 

Przepis na Lasagne czyli pisząc i mówiąc po naszemu- lazanie, znalazłam jeszcze kiedyś w starej gazecie kulinarnej. Muszę Wam się przyznać, ze w oryginalnym przepisie był sos beszamelowy, ale z uwagi na to, że moje dziecko nie przepada za tym sosem, a na lazanie miało ochotę, dzięki oglądaniu bajki o kocie Garfieldzie  musiałam zrezygnować z tegoż właśnie sosu. Muszę skromnie napisać, że lazania wyszła naprawdę bardzo smacznie. Koniecznie spróbujcie. Jeśli jednak nie macie ochoty na lazanie to może spróbujecie przepisu na Chicken burger.

Przepis na lazanie w sosie pomidorowym

Składniki :

50 dag
mięsa mielonego wieprzowego 
1 puszka
pomidorów w kawałkach
 1 mały
koncentrat pomidorowy
300 ml wody
2 cebule
2 ząbki
czosnku
1makaron
lazania
30 dag
żółtego sera
sól i pieprz
bazylia
oregano
olej

Przegotowanie mięsa z sosem pomidorowym :

Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso z dodatkiem oleju , posiekaną w kosteczkę cebulą i
czosnkiem. Co kilka sekund mieszamy mięso aby nam się nie przypaliło , pod koniec smażenia dodajemy
pomidory z puszki , koncentrat pomidorowy , wodę i przyprawiamy do smaku solą,
pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy.
UWAGA!
Ważne aby sosu było dużo , aby lazania nie była sucha a makaron twardy !

Jak złożyć lazanie

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy na przemian makaron , sos z mięsem , ser , itd .
Ostatnia warstwa musi się składać z mięsa w sosie posypanym serem.
lazanie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 35-40 minut.
 
SMACZNEGO !

Opublikowane:
08.01.2016
ekspansja-smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close