Menu

przepis na jędrne kopytka

Kopytka należą do tych posiłków, które najbardziej kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama robiła je raz w tygodniu i podawała z sosem. Przepis dała mi kilka lat temu. Od tamtej pory sama je przyrządzam mojej rodzinie :) Chłopcy uwielbiają je, jedzą nawet bez sosu, podane tylko ze skwarkami. W tym przepisie oprócz ziemniaków użyłam mąki ziemniaczanej oraz mąki pszennej. Lubię tę wersję klusek. Najbardziej mi smakuje, kopytka są jędrne, nie zbyt twarde i nierozlazłe. Na blogu znajduje się także przepis na bezglutenowe kopytka. Kopytka można podać z pysznym sosem np. z sosem pieczarkowym.
 

Przepis na kopytka

składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku (1/2 łyżeczki)

Kopytka sposób przygotowania

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub opcjonalnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
Wyciągamy stolnicę , wsypujemy 2 szklanki maki pszennej dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól. Mieszamy ze sobą aby ładnie się połączyło. Robimy na środku dołeczek , wbijamy jajka, i dodajemy ziemniaki. Siekamy nożem a następnie ugniatamy na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto się lepi podsypujemy mąką ziemniaczaną lub pszenną. Oddzielamy kawałki ciasta i rękoma robimy wałek, następnie kroimy pod kątem nożem w romby.
 Na kuchence stawiamy garnek z osoloną wodą ( 1 łyżka) i na wrzątek wrzucamy delikatnie kopytka. Mieszamy drewnianą łyżką. Po wypłynięciu na wierzch kopytek gotujemy 1 minutę.
Smacznego!

Opublikowane:
09.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 


Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , ,

15 thoughts on “przepis na jędrne kopytka”

  1. Kopytka z dodatkiem mąki ziemniaczanej są pyszne. Uważam, że dobry przepis 🙂

  2. Dzisiaj Twoje kopytka robią na Katalogu Smaków furorę 😉

    1. Nie spodziewałam się takiego zainteresowania 🙂 ba kilka dni się zastanawiałam czy go w ogóle dodać , przecież kopytka każdy zna 😀 Bardzo się cieszę z takiego efektu ;)Pozdrawiam

  3. Kasia68 pisze:

    Ja zawsze dodaje mąki ziemniaczanej. Moje gratulacje

  4. Anonimowy pisze:

    Ja dodaję jeszcze twaróg – wtedy kopytka nie są mdłe. Polecam spróbować! 🙂

    1. Anonimowy pisze:

      wtedy sa to Leniwe 😀

  5. Eva Brodde pisze:

    Bardzo dobry przepis takich kopytek nie robilam wiec wyprubuje.Dziekuje za przepis pozdrawiam serdecznie

    1. powodzenia , mam nadzieję że będą smakowały 🙂

  6. AleTorcik pisze:

    Wyglądają pysznie, zrobię za tydzień/dwa i dam znać jak wyszły 🙂

  7. ewa pisze:

    kopytka – rewelacja

  8. Ania pisze:

    Rewelacja ,dziekuję za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.