przepis na jędrne kopytka

Kopytka należą do tych posiłków, które najbardziej kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama robiła je raz w tygodniu i podawała z sosem. Przepis dała mi kilka lat temu. Od tamtej pory sama je przyrządzam mojej rodzinie :) Chłopcy uwielbiają je, jedzą nawet bez sosu, podane tylko ze skwarkami. W tym przepisie oprócz ziemniaków użyłam mąki ziemniaczanej oraz mąki pszennej. Lubię tę wersję klusek. Najbardziej mi smakuje, kopytka są jędrne, nie zbyt twarde i nierozlazłe. Na blogu znajduje się także przepis na bezglutenowe kopytka. Kopytka można podać z pysznym sosem np. z sosem pieczarkowym.
 

Przepis na kopytka

składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku (1/2 łyżeczki)

Kopytka sposób przygotowania

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub opcjonalnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
Wyciągamy stolnicę , wsypujemy 2 szklanki maki pszennej dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól. Mieszamy ze sobą aby ładnie się połączyło. Robimy na środku dołeczek , wbijamy jajka, i dodajemy ziemniaki. Siekamy nożem a następnie ugniatamy na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto się lepi podsypujemy mąką ziemniaczaną lub pszenną. Oddzielamy kawałki ciasta i rękoma robimy wałek, następnie kroimy pod kątem nożem w romby.
 Na kuchence stawiamy garnek z osoloną wodą ( 1 łyżka) i na wrzątek wrzucamy delikatnie kopytka. Mieszamy drewnianą łyżką. Po wypłynięciu na wierzch kopytek gotujemy 1 minutę.
Smacznego!

Opublikowane:
09.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

13 komentarzy

  1. zgorzelecczanka napisał(a):

    Kopytka z dodatkiem mąki ziemniaczanej są pyszne. Uważam, że dobry przepis 🙂

  2. Katalog Smaków napisał(a):

    Dzisiaj Twoje kopytka robią na Katalogu Smaków furorę 😉

    • Nie spodziewałam się takiego zainteresowania 🙂 ba kilka dni się zastanawiałam czy go w ogóle dodać , przecież kopytka każdy zna 😀 Bardzo się cieszę z takiego efektu ;)Pozdrawiam

  3. Kasia68 napisał(a):

    Ja zawsze dodaje mąki ziemniaczanej. Moje gratulacje

  4. Anonimowy napisał(a):

    Ja dodaję jeszcze twaróg – wtedy kopytka nie są mdłe. Polecam spróbować! 🙂

  5. Eva Brodde napisał(a):

    Bardzo dobry przepis takich kopytek nie robilam wiec wyprubuje.Dziekuje za przepis pozdrawiam serdecznie

  6. AleTorcik napisał(a):

    Wyglądają pysznie, zrobię za tydzień/dwa i dam znać jak wyszły 🙂

  1. 22/03/2017

    […] Bezglutenowe kopytka w wersji 3 składnikowej bez mąki pszennej (bez glutenu ) są dobrym rozwiązaniem w przypadku, kiedy zorientujemy się, że kupiłyśmy wszystkie składniki na kopytka oprócz mąki pszennej :). Ciasto z tego przepisu jest jeszcze bardziej delikatne niż w tradycyjnych kopytkach i trochę inaczej smakuje. Mojemu mężowi ta wersja klusków najbardziej odpowiada – 3 dokładki kopytek w ciągu 8 minut mówią sam za siebie ;). Kopytka podałam  z duszonymi ćwiartkami  kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym z dodatkiem marchewki i pietruszki. Sos zagęściłam mąką ziemniaczaną, dzięki temu wyszedł gęsty i błyszczący jak sosy z torebek.  Jeżeli nie masz ochoty na tę wersję kopytek sprawdź przepis na tradycyjne kopytka. […]

  2. 11/09/2017

    […] czy schabowymi. Może okazać się także niezastąpionym dodatkiem do klusek śląskich, makaronu, kopytek czy ryżu. Sos ten można połączyć także z uprzednio przygotowanymi bitkami np. z fileta z […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.