
przepis na jędrne kopytka
Kopytka należą do tych posiłków, które najbardziej kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama robiła je raz w tygodniu i podawała z sosem. Przepis dała mi kilka lat temu. Od tamtej pory sama je przyrządzam mojej rodzinie :) Chłopcy uwielbiają je, jedzą nawet bez sosu, podane tylko ze skwarkami. W tym przepisie oprócz ziemniaków użyłam mąki ziemniaczanej oraz mąki pszennej. Lubię tę wersję klusek. Najbardziej mi smakuje, kopytka są jędrne, nie zbyt twarde i nierozlazłe. Na blogu znajduje się także przepis na bezglutenowe kopytka. Kopytka można podać z pysznym sosem np. z sosem pieczarkowym.
Przepis na kopytka
składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól do smaku (1/2 łyżeczki)
Kopytka sposób przygotowania
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub opcjonalnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków.
Wyciągamy stolnicę , wsypujemy 2 szklanki maki pszennej dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól. Mieszamy ze sobą aby ładnie się połączyło. Robimy na środku dołeczek , wbijamy jajka, i dodajemy ziemniaki. Siekamy nożem a następnie ugniatamy na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto się lepi podsypujemy mąką ziemniaczaną lub pszenną. Oddzielamy kawałki ciasta i rękoma robimy wałek, następnie kroimy pod kątem nożem w romby.
Na kuchence stawiamy garnek z osoloną wodą ( 1 łyżka) i na wrzątek wrzucamy delikatnie kopytka. Mieszamy drewnianą łyżką. Po wypłynięciu na wierzch kopytek gotujemy 1 minutę.
Smacznego!
09.02.2016
ekspansjasmaku.pl
Strony: 1 2

Jak gotować brokuły?
Może Ci się spodobać

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
02/12/2016
Jak zrobić nuggetsy z kurczaka?
10/10/2016
komentarzy 17
zgorzelecczanka
Kopytka z dodatkiem mąki ziemniaczanej są pyszne. Uważam, że dobry przepis 🙂
Ania z ekspansja smaku
dziękuję 🙂
Katalog Smaków
Dzisiaj Twoje kopytka robią na Katalogu Smaków furorę 😉
Ania z ekspansja smaku
Nie spodziewałam się takiego zainteresowania 🙂 ba kilka dni się zastanawiałam czy go w ogóle dodać , przecież kopytka każdy zna 😀 Bardzo się cieszę z takiego efektu ;)Pozdrawiam
Kasia68
Ja zawsze dodaje mąki ziemniaczanej. Moje gratulacje
Ania z ekspansja smaku
dziękuję 🙂
Anonimowy
Ja dodaję jeszcze twaróg – wtedy kopytka nie są mdłe. Polecam spróbować! 🙂
Anonimowy
wtedy sa to Leniwe 😀
Eva Brodde
Bardzo dobry przepis takich kopytek nie robilam wiec wyprubuje.Dziekuje za przepis pozdrawiam serdecznie
Ania z ekspansja smaku
powodzenia , mam nadzieję że będą smakowały 🙂
Pingback:
AleTorcik
Wyglądają pysznie, zrobię za tydzień/dwa i dam znać jak wyszły 🙂
Pingback:
ewa
kopytka – rewelacja
Ania z ekspansja smaku
Dziękuję i życzę smacznego 🙂
Ania
Rewelacja ,dziekuję za przepis
Ania z ekspansja smaku
To ja dziękuję za miły komentarz 🙂