
Przepis na drożdżówki z serem
Drożdżówki z serem można przygotować samemu w domu. Przepis na drożdżówki z serem jest banalny i daje wiele radości. Jeżeli lubicie te słodkie przekąski, warto się pofatygować, ponieważ koszt upieczenia bułeczek jest relatywnie niski w porównaniu do cen w sklepach 🙂 Jednak nie tylko cena powinna skusić do pieczenia drożdżówek z serem w domu, a przede wszystkim ich smak. Bułki z serem są pyszne. Ciasto mięciutkie, ser delikatnie zarumieniony, a lukrowa polewa rozpływa się w ustach. Co tu dużo pisać, trzeba spróbować! Koniecznie podzielcie się komentarzem.
Sprawdźcie także przepis na pyszne ślimaczki z serem z ciasta francuskiego
Drożdżówki z serem przepis
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej najlepiej typ 550 – ja kupuję tutaj: mąka luksusowa
- 190 ml szklanki mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 całe jajko + 2 żółtka
- 120 g szklanki cukru
- 70 g masła
Składniki na nadzienie:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 70 g cukru
- 35 g masła
- * opcjonalnie 1 budyń waniliowy
Składniki na lukier:
- 1/3 cytryny
- 0k. 100 g cukru pudru
Wyrabiamy drożdżowe ciasto
mleko podgrzewamy, nie gotujemy, tak aby było ciepłe. Mleko przelewamy do dużej miski, najlepiej szklanej lub plastikowej. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i dwie łyżki cukru, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, dosypujemy mąkę w takiej ilości aby powstała nam lejąca się papka. Przykrywa my ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajmy resztę składników i wyrabiamy ciasto, w tej misce. Jeżeli nie masz miski, wyrób ciasto na tortownicy. Gładkie ciasto przykrywamy do wyrośnięcia na ok 4o minut.
W między czasie przygotowujemy nadzienie
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Jeżeli nadzienie wyjdzie zbyt płynne dodajemy pół opakowania budyniu i chwilkę miksujemy.
Jak upiec drożdżówki z serem
Wyrośnięte ciasto, przekładamy na stolnicę, posypujemy mąką i wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy nadzieniem, zawijamy w rulon i kroimy w poprzek ok 2 centymetrowe kawałki. Bułki delikatnie przenosimy na blachę od piekarnika uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę rozpłaszczamy łopatką od góry i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Strony: 1 2

Sałatka z jajkiem i brokułami
Może Ci się spodobać

Śliwki w czekoladzie jak zrobić
30/01/2017
Jak zrobić budyń w domu ?
08/03/2016