drożdżówki z serem
desery i ciasteczka

Przepis na drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem można przygotować samemu w domu. Przepis na drożdżówki z serem jest banalny i daje wiele radości. Jeżeli lubicie te słodkie przekąski, warto się pofatygować, ponieważ koszt upieczenia bułeczek jest relatywnie niski w porównaniu do cen w sklepach 🙂 Jednak nie tylko cena powinna skusić do pieczenia drożdżówek z serem w domu, a przede wszystkim ich smak. Bułki z serem są pyszne. Ciasto mięciutkie, ser delikatnie zarumieniony, a lukrowa polewa rozpływa się w ustach. Co tu dużo pisać, trzeba spróbować!  Koniecznie podzielcie się komentarzem.

Sprawdźcie także przepis na pyszne ślimaczki z serem z ciasta francuskiego

drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem przepis

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej najlepiej typ 550 – ja kupuję tutaj: mąka luksusowa
  • 190 ml szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 całe jajko + 2 żółtka
  • 120 g  szklanki cukru
  • 70 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 70 g cukru
  • 35 g masła
  • * opcjonalnie 1 budyń waniliowy

Składniki na lukier:

  • 1/3 cytryny
  • 0k. 100 g cukru pudru

Wyrabiamy drożdżowe ciasto

mleko podgrzewamy, nie gotujemy, tak aby było ciepłe. Mleko przelewamy do dużej miski, najlepiej szklanej lub plastikowej. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże i dwie łyżki cukru, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, dosypujemy mąkę w takiej ilości aby powstała nam lejąca się papka. Przykrywa my ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.  Do wyrośniętego rozczynu dodajmy resztę składników i wyrabiamy ciasto, w tej misce. Jeżeli nie masz miski, wyrób ciasto na tortownicy. Gładkie ciasto przykrywamy do wyrośnięcia na ok 4o minut.

W między czasie przygotowujemy nadzienie

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Jeżeli nadzienie wyjdzie zbyt płynne dodajemy pół opakowania budyniu i chwilkę miksujemy.

Jak upiec drożdżówki z serem

Wyrośnięte ciasto, przekładamy na stolnicę, posypujemy mąką i wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy  nadzieniem, zawijamy w rulon i kroimy w poprzek ok 2 centymetrowe kawałki. Bułki delikatnie przenosimy na blachę od piekarnika uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę rozpłaszczamy łopatką od góry i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close