Menu

Czekoladowe mufinki

 

Mufinki czekoladowe to ulubione babeczki mojego dziecka. Ja też je bardzo lubię i często je piekę, ponieważ są bardzo szybkie w przygotowaniu. Jest to przepis, który polecam szczególnie osobom, które dopiero zaczynają swoja przygodę z pieczeniem.
Odmierzanie składników za pomocą szklanki to super sprawa. Mufiny w smaku są intensywnie czekoladowe, do tego ciasto jest delikatne i puszyste.

Czekoladowe mufinki

składniki:
2 szklanki mąki poznańskiej
1 szklanka mleka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 tabliczka mlecznej czekolady

Jak zrobić czekoladowe mufinki

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Składniki suche czyli : mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao mieszamy ze sobą w misce.
Składniki mokre tj : mleko  jajko, olej mieszamy w innej misce. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki.
Łączymy składniki mokre z suchymi za pomocą miksera . Do uzyskanej masy dodajemy
połamaną czekoladę.  Gotowe ciasto przekładamy do foremek .
Pieczemy ok 15 minut . Sprawdzamy wykałaczką czy się upiekło. Jeżeli wykałaczka jest sucha to można wyjąć mufinki z piekarnika .

Smacznego !

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Czekoladowe mufinki”

  1. Agata Andrys pisze:

    Ja bym tu jeszcze dodała wiśnie ze słoiczka – takie w syropie, domowej roboty, zaprawiane pod koniec lata, WYGRZANE W SŁONECZKU. Czekolada fantastycznie się komponuje smakowo z wiśniami, malinami oraz pomarańczą. Ostatnio robiłam tort z czekoladowym biszkoptem (ale takim ultra kakaowym), frużeliną malinową oraz czekoladowym ganage. I powiem tak: NIC WIĘCEJ DO SZCZĘŚCIA NIE BYŁO MI POTRZEBNE 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.