Potrawka z królika z dodatkiem śmietany

 

Potrawka z królika jest smacznym i przede wszystkim bardzo zdrowym daniem obiadowym. Eksperci rozpisują się, że mięso z królika jest jednym z najzdrowszych, obecnie dostępnych mięs. Zgadzam się z tym stwierdzeniem i dopiszę, że królik jest bardzo smaczny i delikatny. Przyrządzony w sosie śmietanowym, włoszczyzną i ekstremalnie minimalną ilością przypraw jest wyjątkowym daniem, które możemy podać na święta. Jest to pomysł na pyszny obiad.

Polecam także przepis na krokiety z mięsem i kiszoną kapustą.

Potrawka z królika

składniki:
1 tusza z królika
1 mała śmietana 18 %
1 cebula
3 marchewki
2 pietruszki [ korzeń ]
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oleju

Potrawka z królika wykonanie

Królika myjemy, porcjujemy, obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak, aby nie wystawało poza nią, dodajemy jedną łyżkę soli, pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w piórka i podsmażoną wcześniej cebulkę. Całość dusimy przez 1.5 godziny na wolnym ogniu – jeżeli był to dorosły królik gotowanie należy przedłużyć o 30 minut. pod koniec gotowania śmietanę rozrabiamy z 3 łyżkami gorącej wody i dolewamy do sosu. Doprawiamy do smaku pieprzem. 
Potrawkę można zagęścić 3 łyżkami maki pszennej rozrobionej w 70 ml zimnej wody.
Smacznego!

Opublikowane:
25.02.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.