
Placki po węgiersku pyszne danie obiadowe
Placki po węgiersku to wspaniałe danie z użyciem prostych w wykonaniu placków ziemniaczanych i pysznego sosu z mięskiem. Placki usmażyłam na zdrowym oleju rzepakowym i podałam z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Lubię takie połączenie smaków – delikatne placki z sosem paprykowym i ostra ćwikła. Smaczny, rodzinny obiad przy niewielkim nakładzie finansowym.
Placki po węgiersku
składniki:
35 dkg mięsa wieprzowego – ja użyłam łopatki
1 cebula
2 marchewki
2 pietruszki
350 ml wody
4-5 ziaren pieprzu
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
olej rzepakowy
sól do smaku
Jak zrobić placki po węgiersku
Cebulę obieramy ,kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażona cebulkę przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i przez kilka sekund podsmażamy obie papryki w proszku, dodajemy do cebulki. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Zarumieniamy z obu stron i dodajemy do garnka z cebulą i papryką, dolewamy wodę oraz resztę przypraw. Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy w cienkie talarki i dodajemy do sosu. Solimy do smaku 1 łyżką. Gotujemy na małym ogniu ok 40-50 minut, aż mięso będzie mięciutkie. Jeżeli lubicie dużo sosu możecie dolać 100-200 ml wody. Sos zagęszczamy małą, płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 50 ml zimnej wody.
Tutaj znajdziecie przepis na placki ziemniaczane
Smacznego!
14.03.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

kluski śląskie z gulaszem
Może Ci się spodobać

Paluszki rybne domowe
27/03/2017
Jeżyki kotlety z mięsa mielonego
14/02/2016