Menu

pizza wiejska jak z pizzeri

 

Pizza to moje drugie ja. Wiem, że kalorii ma w sobie dużo ale mimo to nie potrafię sobie jej odmówić 🙂 Pyszne, ciągnące się ciasto, z sosem mocno pomidorowym i nutą czosnku, a do tego pieczarki, kiełbaska i ser. To połączenie warte grzechu 🙂 Nie dobrze….. i znów nabrałam ochotę na pizzę!
Polecam również pizzę z kurczakiem.

Pizza wiejska

składniki na ciasto:
1/3 opakowania świeżych drożdży
70 dkg mąki pszennej
1/3 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
50 ml oleju lub oliwy
300-350 ml ciepłej przegotowanej wody
sos pomidorowy :
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
50 ml przegotowanej chłodnej wody
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju lub oliwy
dodatki do pizzy:
15 dkg żółtego sera
15 dkg pieczarek
kilka plasterków kiełbasy
1 cebula
pizza

 

Pizza wiejska wykonanie

Mleko podgrzewamy – ma być ciepłe a nie gorące! Dodajemy drożdże i cukier , mieszamy dosypujemy kilka łyżek tworząc zacier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.

Do wyrośniętej masy dosypujemy resztę maki i sól oraz  dolewamy olej i wodę. Mieszamy i ugniatamy ciasto . Ma być miękkie. jeżeli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody, jeżeli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Wyrobione miękkie ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć.

W między czasie robimy sos pomidorowy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przegotowana wodą, dosypujemy przyprawy. Czosnek rozgniatamy w moździerzu, jeżeli takowego nie mamy ciachamy czosnek na deseczce z szczyptą soli. Dodajemy do sosu. Jeżeli wydaje się nam, że sos jest zbyt kwaśny możemy go jeszcze odrobinkę pocukrować .
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, pieczarki, cebulę i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto, rozwałkowujemy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy pieczarki, kiełbasę, cebulę i ser. Pieczemy w piekarniku 10 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
23.02.2016
ekspansjasmaku.pl



Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , , , , ,

11 thoughts on “pizza wiejska jak z pizzeri”

  1. Taka wiejska, swojska najlepsza 🙂

  2. O kurcze jęzor aż na ziemię mam 😛 Wygląda pysznie 🙂

    1. Dzięki 🙂 polecam, jest naprawdę smaczna 😛

  3. Wilk Syty pisze:

    Wygląda czadowo, na pewno była lepsza niż z pizzeri 😀

  4. Same pyszności, idealna weekendowa kolacja 🙂

    1. polecam również na obiad 🙂

  5. Karol pisze:

    Mniam Mniam nie ma to jak sprawdzone swojskie dania. Dziękuję za przepis. Będę miał pyszną kolację.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.