Pizza
dania główne

pizza wiejska jak z pizzeri

 

Pizza to moje drugie ja. Wiem, że kalorii ma w sobie dużo ale mimo to nie potrafię sobie jej odmówić 🙂 Pyszne, ciągnące się ciasto, z sosem mocno pomidorowym i nutą czosnku, a do tego pieczarki, kiełbaska i ser. To połączenie warte grzechu 🙂 Nie dobrze….. i znów nabrałam ochotę na pizzę!
Polecam również pizzę z kurczakiem.

Pizza wiejska

składniki na ciasto:
1/3 opakowania świeżych drożdży
70 dkg mąki pszennej
1/3 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
50 ml oleju lub oliwy
300-350 ml ciepłej przegotowanej wody
sos pomidorowy :
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
50 ml przegotowanej chłodnej wody
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju lub oliwy
dodatki do pizzy:
15 dkg żółtego sera
15 dkg pieczarek
kilka plasterków kiełbasy
1 cebula
pizza

 

Pizza wiejska wykonanie

Mleko podgrzewamy – ma być ciepłe a nie gorące! Dodajemy drożdże i cukier , mieszamy dosypujemy kilka łyżek tworząc zacier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.

Do wyrośniętej masy dosypujemy resztę maki i sól oraz  dolewamy olej i wodę. Mieszamy i ugniatamy ciasto . Ma być miękkie. jeżeli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody, jeżeli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Wyrobione miękkie ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć.

W między czasie robimy sos pomidorowy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przegotowana wodą, dosypujemy przyprawy. Czosnek rozgniatamy w moździerzu, jeżeli takowego nie mamy ciachamy czosnek na deseczce z szczyptą soli. Dodajemy do sosu. Jeżeli wydaje się nam, że sos jest zbyt kwaśny możemy go jeszcze odrobinkę pocukrować .
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, pieczarki, cebulę i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto, rozwałkowujemy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy pieczarki, kiełbasę, cebulę i ser. Pieczemy w piekarniku 10 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
23.02.2016
ekspansjasmaku.pl



Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close