pierogi z truskawkami
dania główne,  Najnowsze

Pierogi z truskawkami i słodkim sosem

Kochani, sezon truskawkowy trwa, więc dzisiaj chcę się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na pyszne pierogi z truskawkami. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a obiad z truskawkami pyszny. Moje truskawki były kwaśne, więc podczas lepienia, do każdego pieroga dodawałam odrobinę cukru pudru do osłody. Z przepisu wychodzi ok 50 pierogów. Ważne aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko, najlepiej żeby miało ok 2 milimetry grubości. Oczywiście pierogi z truskawkami najlepiej smakują z sosem ze śmietany lub jogurtu naturalnego, oczywiście dosłodzonego cukrem pudrem 😉 Sprawdźcie mój niezawodny przepis na pyszne pierogi z tymi małymi owocami. Ps. Na funpage bloga umieściłam filmik z przygotowania pierogów – zapraszam do oglądnięcia 😉

Składniki na ciasto do pierogów:

  • 700 gram mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Składniki na sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru

Ponadto:

  • 700 g truskawek 
  • cukier puder, jeśli truskawki są kwaśne
  • 1 łyżka oleju / do wody w której będą gotować się pierogi
  • miska, wałek, stolnica, szklanka do wycinania kółek, cedzak, drewniana łyżka, garnek, ok.2 litry wody

Przepis na pierogi z truskawkami

Truskawki opłucz i usuń szczypułki. Jeśli truskawki są duże, przekrój je na pół. Odstaw na bok.

Przygotuj sos: jogurt naturalny przelej do miseczki, dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj. Sos przełóż do lodówki.

Do miski wsyp mąkę, sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, olej i wodę, wyrób ciasto. Ciasto rozwałkuj na oprószonej stolnicy, nie za cienko, wytnij kółka. Na każde kółko połóż truskawkę, posyp cukrem pudrem, jeżeli truskawki są kwaśne, i zlep brzegi lepiąc pieroga. Postępuj tak aż do wyrobienia ciasta. Pamiętaj aby pierogi odkładać na oprószone mąką miejsce, tak aby nie przylepiły się. Zagotuj wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody, dodawaj po ok 8-10 pierogów, zamieszaj drewnianą łyżką – w ten sposób nie uszkodzisz pierogów i zmniejsz ogień na średni. Gotuj pierogi przez ok. 2 minuty od wypłynięcia pierogów do wierzchu. Przełóż drewnianą łyżką na cedzak. W ten sam sposób ugotuj wszystkie pierogi. Odcedzone pierogi delikatnie przełóż na talerz i polej słodkim sosem.

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close