
Pierogi z truskawkami i słodkim sosem
Kochani, sezon truskawkowy trwa, więc dzisiaj chcę się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na pyszne pierogi z truskawkami. Przepis jest łatwy w wykonaniu, a obiad z truskawkami pyszny. Moje truskawki były kwaśne, więc podczas lepienia, do każdego pieroga dodawałam odrobinę cukru pudru do osłody. Z przepisu wychodzi ok 50 pierogów. Ważne aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko, najlepiej żeby miało ok 2 milimetry grubości. Oczywiście pierogi z truskawkami najlepiej smakują z sosem ze śmietany lub jogurtu naturalnego, oczywiście dosłodzonego cukrem pudrem 😉 Sprawdźcie mój niezawodny przepis na pyszne pierogi z tymi małymi owocami. Ps. Na funpage bloga umieściłam filmik z przygotowania pierogów – zapraszam do oglądnięcia 😉
Składniki na ciasto do pierogów:
- 700 gram mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Składniki na sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
- 700 g truskawek
- cukier puder, jeśli truskawki są kwaśne
- 1 łyżka oleju / do wody w której będą gotować się pierogi
- miska, wałek, stolnica, szklanka do wycinania kółek, cedzak, drewniana łyżka, garnek, ok.2 litry wody
Przepis na pierogi z truskawkami
Truskawki opłucz i usuń szczypułki. Jeśli truskawki są duże, przekrój je na pół. Odstaw na bok.
Przygotuj sos: jogurt naturalny przelej do miseczki, dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj. Sos przełóż do lodówki.
Do miski wsyp mąkę, sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, olej i wodę, wyrób ciasto. Ciasto rozwałkuj na oprószonej stolnicy, nie za cienko, wytnij kółka. Na każde kółko połóż truskawkę, posyp cukrem pudrem, jeżeli truskawki są kwaśne, i zlep brzegi lepiąc pieroga. Postępuj tak aż do wyrobienia ciasta. Pamiętaj aby pierogi odkładać na oprószone mąką miejsce, tak aby nie przylepiły się. Zagotuj wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody, dodawaj po ok 8-10 pierogów, zamieszaj drewnianą łyżką – w ten sposób nie uszkodzisz pierogów i zmniejsz ogień na średni. Gotuj pierogi przez ok. 2 minuty od wypłynięcia pierogów do wierzchu. Przełóż drewnianą łyżką na cedzak. W ten sam sposób ugotuj wszystkie pierogi. Odcedzone pierogi delikatnie przełóż na talerz i polej słodkim sosem.
Strony: 1 2
Może Ci się spodobać

Pomysł na obiad grillowany kurczak z ryżem
30/05/2016
kotlety z jajek i ryżu szybki obiad
28/11/2017