
Pierogi leniwe z ziemniakami na słodko
Pierogi leniwe robię nie tylko kiedy mam lenia 😉 bardzo je lubię, i robię kiedy mam ochotę na słodki obiad. Dzięki połączeniu twarożku z ziemniakami, jest to fantastyczny pomysł na sycący, letni obiad, którego smakiem mogą zachwycać się również wegetarianie. Podczas przygotowywania pierogów leniwych, oprócz cukru dodaję również cukier waniliowy. Pierogi leniwe gotuję krótko ok. 1 minuty, ponieważ lubię kiedy są jędrne. Dodatkową zaletą krótkiego gotowania jest również fakt, że kluski nie rozpadają się podczas przekładania na durszlak i talerz.
Pierogi leniwe podaję z ubitą z cukrem śmietanką 30% a jak jej nie mam to ubijam zwykłą 18%. Wierzch dania posypuję cynamonem i gotowe. Smaczny, łatwy i tani obiad jest gotowy. Smakuje wszystkim, dlatego też często pierogi leniwe goszczą u mnie na stole.
Przepis na pierogi leniwe
składniki:
0,5 kg ziemniaków
45 dkg półtłustego twarogu 1 jajko
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
a ponadto
1 małe opakowanie śmietanki 30% lub 18%
2-3 łyżki drobnego cukru
cynamon
Jak zrobić kluski leniwe
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Wyciągamy stolnicę, wsypujemy mąki, mieszamy je z oboma cukrami. Dodajemy ziemniaki, ser i ugniatamy ciasto, posypując stolnice mąką – jeżeli ziemniaki są młode należy dodać więcej mąki pszennej, ważne aby ciasto nie było za rzadkie, ponieważ rozciapie się podczas gotowania.
Z ciasta robimy wałki grubości ok 2 cm. i kroimy w rąby lub kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minuty, wyjmujemy na durszlak a następnie przekładamy na talerz.
Przygotowujemy śmietanę
W Wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem przez 2 minuty. Polewamy gotowe pierogi leniwe i posypujemy cynamonem.
Smacznego!
06.07.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz
Może Ci się spodobać

Paluszki rybne domowe
27/03/2017
Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato
12/07/2016
komentarze 2
zjedz_mnie
Też bardzo lubię, choć lenia nie mam:)
Ania z ekspansja smaku
otóż to , przecież aż tak błyskawicznym daniem obiadowym to owe pierogi nie są 🙂