Pierogi leniwe
dania główne

Pierogi leniwe z ziemniakami na słodko

Pierogi leniwe robię nie tylko kiedy mam lenia 😉 bardzo je lubię, i robię kiedy mam ochotę na słodki obiad. Dzięki połączeniu twarożku z ziemniakami, jest to fantastyczny pomysł na sycący, letni obiad, którego smakiem mogą zachwycać się również wegetarianie. Podczas przygotowywania pierogów leniwych, oprócz cukru dodaję również cukier waniliowy. Pierogi leniwe gotuję krótko ok. 1 minuty, ponieważ lubię kiedy są jędrne. Dodatkową zaletą krótkiego gotowania jest również fakt, że kluski nie rozpadają się podczas przekładania na durszlak i talerz.
 Pierogi leniwe podaję z ubitą z cukrem śmietanką 30% a jak jej nie mam to ubijam zwykłą 18%.  Wierzch dania posypuję cynamonem i gotowe. Smaczny, łatwy i tani obiad jest gotowy. Smakuje wszystkim, dlatego też często pierogi leniwe goszczą u mnie na stole. 

Przepis na pierogi leniwe

składniki:
0,5 kg ziemniaków
45 dkg półtłustego twarogu 1 jajko
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
a ponadto
1 małe opakowanie śmietanki 30% lub 18%
2-3 łyżki drobnego cukru
cynamon

Jak zrobić kluski leniwe

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Wyciągamy stolnicę, wsypujemy mąki, mieszamy je z oboma cukrami. Dodajemy ziemniaki, ser i ugniatamy ciasto, posypując stolnice mąką – jeżeli ziemniaki są młode należy dodać więcej mąki pszennej, ważne aby ciasto nie było za rzadkie, ponieważ rozciapie się podczas gotowania. 
Z ciasta robimy wałki grubości ok 2 cm. i kroimy w rąby lub kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minuty, wyjmujemy na durszlak a następnie przekładamy na talerz.
Przygotowujemy śmietanę
W Wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem przez 2 minuty. Polewamy gotowe pierogi leniwe i posypujemy cynamonem.
Smacznego!

Opublikowane:
06.07.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close